Matalan kynnyksen palveluissa joulun ajan yksinäisyys ja kriisit korostuvat

Päätös turvakotiin hakeutumisesta saattaa kypsyä juuri lomien aikana.

joulu
kännykkä kädessä
Positiivinen muutos viime vuosilta on, että nykyisin miehet uskaltavat yhä helpommin hakeutua avun äärelle.Yle

Vaikka parisuhteessa olisikin rakoja, joulun alla halutaan pysyä perheenä yhdessä, sanoo Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori.

– Jos suhteessa on ollut piilevää tai todellistakin väkivaltaa, silti jouluna halutaan yrittää olla ihmisiksi. Varsinkin, jos joulu voidaan viettää ilman päihteitä.

Peltovuori tosin kertoo, että päätös turvakotiin hakeutumisesta saattaa kypsyä juuri lomien aikana.

– Joulu saatetaan sinnitellä vaikka lasten takia, mutta varsinkin, jos pyhien aikana kokee väkivaltaa, niin päätös lähtemisestä voi tiivistyä.

Jos suhteessa on ollut piilevää tai todellistakin väkivaltaa, silti jouluna halutaan yrittää olla ihmisiksi.

Timo Peltovuori

Ensi- ja turvakodin puhelin on aina avoinna, painottaa Peltovuori.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten (siirryt toiseen palveluun) päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo, että vaikka jouluna yhteydenottoja tuleekin keskimääräistä hieman vähemmän, moni lapsi tarttuu puhelimeen joulun alla.

– Meille tulee hyvinkin eritasoisia yhteydenottoja. Pienet lapset kertovat kuinka he odottavat joulupukkia ja tehdään viimeisiä omia jouluvalmisteluita. Samalla tulee yhteydenottoja vanhemmilta lapsilta, jotka koskevat vakavampia asioita.

Joulu on perhejuhla

Oulun Tyttöjen talon toiminnanjohtaja Maarit Saarnivala toteaa, että koska joulu on ennen kaikkea perhejuhla, sukulaisten ja perheen puuttuminen kärjistää yksinäisyyden kokemuksia.

– Meidän monikulttuuristen tyttöjen tapauksessa perhe voi olla hyvinkin kaukana.

Jouluun voi liittyä suuria odotuksia, jotka lisäävät joulustressiä ja luovat riitaa, Timo Peltovuori toteaa.

– Joulu on ilon odotuksen juhla, joten jos kotona on synkkää tai siellä käytetään päihteitä, niin eihän se valoisalta näytä. Varmaan vertaillaan muihin tai johonkin kuviteltuun mitä pitäis olla, joten voi tulla pettymystä ja asiat kriisiytyvät.

Miehet uskaltavat hakea myös apua

Peltovuoren mukaan myös yksinäisyys tuo ihmisiä ensi- ja turvakodin avun äärelle. Positiivinen muutos viime vuosilta on, että nykyisin miehet uskaltavat yhä helpommin hakeutua avun äärelle.

– Aika hyvin sekä miehet että naiset hakevat apua. Kynnystä avun hakemiseen ei pitäisi olla. Jos kertakaikkiaan on yksin tai kynnys hakea apua omasta lähipiiristä on suuri, niin silloin meille voi soittaa.

Päivä se on huomennakin. Pahan tunteet ovat ohimeneviä.

Timo Peltovuori

–Tytöillä on joulua kohtaan monenlaisia tunteita ja se herättää monenlaisia ajatuksia. Se näkyy myös avunpyyntöinä ja tilanteina, joissa näistä ajatuksista puhutaan, kuvailee Maarit Saarnivala.

Tyttöjen talossa se näkyy ihan käytännössä, sillä joulun aikaan talon pariin hakeutuu enemmän uusia tyttöjä kuin aikaisemmin.

Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori haluaa silti lohduttaa niitä, joiden joulu on kivulias.

– Päivä se on huomennakin. Pahan tunteet ovat ohimeneviä ja kyllä kaikesta päästään yli.