1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lasten joulukirjaraati: "Hyvässä joulukirjassa on hauskuutta, paljon kuvia ja joulupukki"

Vantaalaisen päiväkodin eskarilaiset toivovat joululahjakirjoilta muun muassa huumoria ja kivoja kuvia. Liian jännittävä kirja ei saa olla.

kulttuuri
Vantaalaisen Pilke ilmaisupäiväkoti Illusian eskarilaisten mielestä kirja on hyvä joululahja.
Vantaalaisen Pilke ilmaisupäiväkoti Illusian eskarilaisten mielestä kirja on hyvä joululahja.Jari Kovalainen Yle

Lastenkirjojen joulukauppa käy nyt kuumimmillaan. Osa suosituimmista lahjakirjoista on selkeästi jouluaiheisia: niissä esimerkiksi odotetaan joulupukkia, koristellaan kuusta, leivotaan piparkakkuja ja avataan lahjoja.

Kustantajat luottavat jouluaiheiden vetovoimaan: Suomessa ilmestyy vuosittain 10–20 uutta, lapsille suunnattua joulukirjaa. Uudesta ilmiöstä ei ole kyse, sillä joulukirjoja ja -satuja julkaistiin jo 1800-luvulla. Osa menneiden vuosikymmenten joulukirjaklassikoista pitää yhä pintansa ja niitä kysellään jatkuvasti kirjastoista.

Espoon Leppävaarassa sijaitsevasta Sellon kirjastosta kerrotaan, että lainatuimpien lasten joulukirjojen joukkoon kuuluvat vuodesta toiseen muun muassa Elsa Beskowin vuonna 1947 ilmestynyt Petterin ja Lotan joulu, Astrid Lindgrenin joulukirjat ja -tarinat sekä Gösta Knutssonin alun perin vuonna 1957 ilmestynyt Pekka Töpöhäntä pelastaa joulun.

Uudempia suosikkeja kirjaston valikoimassa ovat muun muassa Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun joulu (Otava 2015), Mauri Kunnaksen Joulutarinat (Otava 2011) ja Disneyn monet joulukirjat.

Millainen sitten on hyvä joulukirja? Vantaalaisen Pilke ilmaisupäiväkoti Illusian 6-vuotiaat eskarilaiset vertailivat neljää joulukirjaa ja kertoivat niistä mielipiteensä Ylelle.

Vertailtavina olivat Havukaisen ja Toivosen Tatun ja Patun ihmeellinen joulu, Mauri Kunnaksen Joulutarinat, Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä pelastaa joulun sekä Disneyn Mummo Ankan joulu (Disney 1995).

Otso Tiirikkalan suosikki oli Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.
Otso Tiirikkalan suosikki oli Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.Jari Kovalainen / Yle

Otso Tiirkikkala:

"Tykkään Tatu ja Patu-kirjoista, koska ne ovat hauskoja. Niissä tapahtuu aina jotain sellaista, että Tatu ja Patu eivät tiedä, mitä tehdä. Olen toivonut joululahjaksi Tatu ja Patu -kirjoja."

Minni Kanerva piti eniten Mauri Kunnaksen Joulutarinat-kirjasta.
Minni Kanerva piti eniten Mauri Kunnaksen Joulutarinat-kirjasta.Jari Kovalainen / Yle

Minni Kanerva:

"Tässä Joulutarinat -kirjassa on kivat kuvat. Kuvat ovat tärkeä osa hyvää kirjaa."

Onni Asikainen valitsi suosikeikseen sekä Tatu ja Patu -kirjan että Disneyn Mummo Ankan joulu -kirjan.
Onni Asikainen valitsi suosikeikseen sekä Tatu ja Patu -kirjan että Disneyn Mummo Ankan joulu -kirjan.Jari Kovalainen / Yle

Onni Asikainen:

"Tatun ja Patun ihmeellinen joulu ja Mummo Ankan joulu olivat näistä kirjoista parhaat. Luen paljon Aku Ankkoja. Eniten tykkään Roope Ankasta. Meillä on kotona paljon kirjoja ja sarjakuvia. Olen toivonut Aku Ankkoja joululahjaksi."

Emili Jürgensonin mielestä vertailun paras kirja oli Mauri Kunnaksen Joulutarinat.
Emili Jürgensonin mielestä vertailun paras kirja oli Mauri Kunnaksen Joulutarinat.Jari Kovalainen / Yle

Emili Jürgenson:

"Tykkäsin eniten Joulutarinat-kirjasta. En ole vielä kirjoittanut kirjettä joulupukille, mutta voisi olla kiva saada joululahjaksi kirjoja."

Konsta Salmen mielestä paras vertailun kirjoista oli Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.
Konsta Salmen mielestä paras vertailun kirjoista oli Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.Jari Kovalainen / Yle

Konsta Salmi:

"Tatun ja Patun ihmeellinen joulu on paras näistä kirjoista, koska siinä tapahtuu kaikkea hassua. Tatu ja Patu menevät esimerkiksi väärään taloon, kun he etsivät Veeraa. He myös löytävät joulupukin. Hyvässä joulukirjassa on aina mukana joulupukki. Kirjoissa saa olla vähän jännitystä, mutta ei liikaa, koska silloin voi tulla paha mieli."

Lue seuraavaksi