Syyrian kapinalliset tunkeutuvat yhä lähemmäs Isisin pääkaupunkia

Isis-terroristijärjestö on yhä ahtaammalla Syyriassa. Kurdijohtoinen SDF-ryhmittymä lähestyy Raqqaa ja samaan aikaan Turkin tukemat joukot etenevät toisella rintamalla.

Ulkomaat
taistelija ja auringonlasku
Kurdien YPG-joukkoihin kuuluva taistelija vartioi rajaa Pohjois-Syyriassa kesällä.SEDAT SUNA / EPA

Syyrian kapinallisten ja kurdien muodostama Syyrian demokraattiset voimat (SDF) -liittouma on joulukuun loppupuolella edennyt nopeasti Isis-terrorijärjestön hallitsemalla alueella Syyriassa.

SDF koostuu kurdien peshmerga-taistelujoukoista ja erilaisista arabi-, assyyri- ja turkmeeniryhmittymistä. Länsimaat tukevat SDF:n toimia Isistä vastaan.

SDF tukeutuu Turkin ja Syyrian väliseen alueeseen, jonka kurdit ovat julistaneet autonomiseksi. SDF alkoi tunkeutua etelään, Isisin hallitsemalle alueelle marraskuussa.

Viime päivinä SDF on vallannut Isisiltä Eufratjoen itärannalta alueen, joka on suuruudeltaan noin 40 kertaa 40 kilometriä.

SDF:n etenemisen seurauksena Isisin pääkaupunkinaan pitämä Raqqan kaupunki on SDF:n saartama kahdelta taholta. Eilen tiistaina SDF:n kerrottiin saaneen haltuunsa suuren kaistaleen Eufratin rantaa.

Syyrian kartta
Yle Uutisgrafiikka

SDF:n joukot ovat Raqqasta 30 kilometrin päässä pohjoisessa ja 50 kilometrin päässä lännessä.

Turkin tukemat joukot etenevät al-Babiin.

Kauempana lännessä Turkin tukemat Syyrian kapinalliset ovat jo neljän kuukauden ajan edenneet vähitellen etelään Turkin rajalta ja työntäneet Isisin joukkoja kauemmas. Turkki on antanut operaatiolle nimen Eufratin kilpi.

Turkin tukemien joukkojen tähtäimessä on al-Babin kaupunki, josta on taisteltu jo marraskuusta lähtien.

Tänään joukot kertovat katkaisseensa isisin käyttämän tärkeän maantien, joka johtaa al-Babista kohti Aleppoa.

Turkki kertoo noin 20 sotilaansa saaneen surmansa operaatio Eufratin kilven aikana. Sen tukemien syyrialaisjoukkojen tappioista ei ole tietoa.

Lähteet: Reuters, Yle