Kunnille hyvä tuotto aurinkosähköstä – Lappeenranta etsii sijoituspaikkoja suurvoimaloille

Kunnat saavat hyvän tuoton aurinkosähkövoimaloiden rakentamisesta kiinteistöihinsä. Kaupungin omistamalle Lappeenrannan lentokentälle suunnitellaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa.

aurinkoenergia
TuuliSaimaa, Muukonkangas, Miika Pilli
Lappeenrannan Muukonkankaan tuulipuiston sähköasemaJari Tanskanen / Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston selvityksen mukaan tällä hetkellä kaikkein kannattavinta panostaminen aurinkoenergian käyttöön on kunnille. Esimerkiksi koulurakennuksissa päästään aurinkosähköinvestoinneissa jopa seitsemän prosentin tuottoon.

– Tässä kunnat saavat taloudellisen hyödyn ja rahan voi ottaa lainana, jolloin ei tarvitse sitoa omaa pääomaa. Samalla voidaan synnyttää paikallista yritystoimintaa ja saada merkittäviä imagohyötyjä, sanoo professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Kannattavuuslaskelma perustuu siihen, että kohteissa suurin osa energiasta menee omaan käyttöön, jolloin aurinkosähköstä ei tarvitse maksaa siirto- ja sähköveroa. Lisäksi kuntien on mahdollista saada aurinkovoimalan perustamiseen 25 prosentin valtion tuki ja edullista lainaa.

– Investointi maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Mutta laitos tuottaa sen jälkeen vielä edullista sähköä 20 vuoden ajan, sanoo Jero Ahola.

Esimerkiksi Lappeenrannassa aurinkovoimaloita on rakennettu päiväkodin, paloaseman ja energialaitoksen katoille ja kaupunki miettii uusia sijoituskohteita.

Lappeenrannan lentoasemalla paikka suurvoimalle

Lappeenrannan kaupungin elinkeinoyhtiö Wirma Lappeenranta on selvittänyt sijoituspaikkoja tuleville aurinkosähkön suurvoimaloille. Suomen suurin aurinkosähkövoimala saattaa nousta lähivuosina Lappenrannan lentokentälle.

Lappeenrannan lentoasema
Lappeenrannan lentoasemalle suunniteltu aurinkovoimala rakennettaisiin kiitotien pohjoispuolella olevalle nurmialueelle. Yle

Voimalalle sopivaksi on osoittautunut kiitotien suoja-alueen pohjoispuolella oleva kolme kilometriä pitkä ja toista sataa metriä leveä nurmialue. Mallia on haettu Saksan Weezestä, jossa kiitotien läheisyydessä on kymmenen megawatin tehoinen aurinkovoimala. Lappeenrantaan suunniteltava laitos olisi teholtaan kaksinkertainen.

– Alue on kooltaan 50 hehtaaria ja sinne mahtuisi 20 megawatin voimala. Se olisi yhtä suuri, kuin Suomen koko aurinkovoimakapasiteetti on tällä hetkellä, sanoo Wirma Lappeenrannan kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen.

Tällä hetkellä yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista on Helen Oy:n Helsingin Kivikkoon rakentama voimala, jonka teho on 0,8 megawattia.

Toistaiseksi Lappeenrannan lentoaseman aurinkosähkövoimala on olemassa vain suunnitelmissa, sillä teolliseen käyttöön suurta voimalaa ei tällä hetkellä kannata rakentaa. Hankkeen sysäisi liikkeelle esimerkiksi syöttötariffin saaminen myös aurinkovoimalle.

– Suunnitelmien toteutuminen riippuu siitä, miten hallituksen uutta ilmasto- ja energiastrategiaa ryhdytään käytännössä toteuttamaan, sanoo TuuliSaimaan projektipäällikkö Miika Pilli.

TuuliSaimaa suunnittelee omaa, noin megawatin tehoista aurinkosähkövoimalaa Lappeenrannan Muukonkankaan tuulipuiston yhteyteen. Tuulivoiman ja aurinkosähkön tuottaminen samalla alueella toisi tuntuvia säästöjä perustamiskustannuksiin.

– Täällä on paljon metsätalouskäytössä olevaa maata tyhjillään. Keskeisin asia on tuulivoimaloita varten rakennettu sähköasema, mihin myös aurinkovoimala voitaisiin liittää, sanoo Pilli.