Valkoisen suosio on hiipumassa – havuilla koristellaan nyt joulukoti ja -paketit

Marika Mäki-Haapoja ja Outi Heiniluoma ovat eteläpohjalaisia lifestyle-bloggareita. Luonnonmateriaalit kuuluvat heidän jouluunsa monin eri tavoin.

joulukoristeet
Joulukoristepallo.
Henrietta Hassinen / Yle

Viime vuosina sisustuslehdissä ja blogeissa on esitelty valkoisten kotien valkoista joulua. Harvassa ovat olleet punaiset joulumatot, kirjavat joulutekstiilit ja monin värein koristellut joulukuuset.

Seinäjokinen Marika Mäki-Haapoja ja ilmajokinen Outi Heiniluoma aloittavat joulun tunnelmoinnin jo lokakuussa. Ensimmäisiä merkkejä tulevasta joulusta ovat kausivalot, jotka ripustetaan paikoilleen. Ja kunhan aatto vähän lähenee, on aika nostaa esille muitakin joulun merkkejä

Kummankin kotona noudatetaan ”modernia ja skandinaavista” joulukoristelutapaa.

– Joulun laittaminen on aika pelkistettyä. Meillä esimerkiksi sitä, että ei ole paljon värejä ja käytetään paljon luonnonmateriaaleja. Ei niin alleviivata joulua, vaan se on siellä aika hillitysti, Outi Heiniluoma sanoo.

Marika Mäki-Haapoja (siirryt toiseen palveluun) ja Outi Heiniluoma (siirryt toiseen palveluun) ovat eteläpohjalaisia lifestyle-bloggareita. He ovat myös Facebookissa toimivan Moderni ja skandinaavinen joulu -ryhmän ylläpitäjiä ja ryhmä on Marikan perustama.

Molemmat ovat sitä mieltä, että valkoinen on vähitellen väistymässä suosikkivärin paikalta. Ainakin joulussa saa jo olla vähän muutakin.

– Nyt tuodaan lämpöä esimerkiksi puun väreillä ja saattaa mukana olla vähän punaista ja vihreääkin, Marika sanoo.

Havuja joulupöydässä ja pakettien koristeena

Marika Mäki-Haapoja ja Outi Heiniluoma käyttävät joulukoristeluun mielellään luonnonmateriaaleja. Joulukuusi on aito luonnonkuusi ja havut löytävät tiensä muuallekin. Valkoiseen joulupöytään saa väriä laittamalla pienen havunoksan servetin kylkeen, kattauksen keskelle voi laittaa havunauhan ja havukranssi ripustetaan seinälle.

– Metallihenkarin pystyy taivuttamaan pyöreään muotoon ja siihen on helppo laittaa metallilangalla havuja. Kun henkarissa on koukku jo valmiina, se on helppo ripustaakin, Outi Heiniluoma sanoo.

Luonnonmateriaalit ujuttautuvat myös joulupaketteihin. Lahjapaperien värit valikoituvat aika pelkistetyiksi, mutta Marika Mäki-Haapojan tapana on laittaa havunoksa paketin lahjanarun väliin.

– Tulee vähän luontoa sinnekin.

Joulukuuseen löytävät tiensä sekä nostalgiset vanhat joulupallot että lasten suosikit. Marikalla joulukuuseen liittyy myös omia lapsuuden joulumuistoja.

– Joulukuusi oli se, mihin lapset saivat laittaa koristeita niin paljon kuin laatikosta löytyi. Itselle tärkeitä koristeita laitetaan nytkin, mutta äiti taitaa vähän valikoida, mitä värejä sinne laitetaan. Kuuseen tulee ehkä kahta väriä.