Päätökset potilaan valinnanvapaudesta kalkkiviivoilla: Tarkkoja tietoja odotetaan tänään

Suomeen on tulossa uusia sosiaali- ja terveyskeskuksia, jotka hoitavat esimerkiksi flunssat ja korvatulehdukset.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Stetoskooppi kaulassa.
Valmista odotetaan keskiviikon aikana, mutta joka tapauksessa ennen joulua. AOP

Hallitus yrittää päästä näillä hetkillä sopuun sosiaali- ja terveydenhoidon valinnanvapaudesta. Valinnanvapaus koskisi perusterveydenhuollon palveluita, joita käytännössä hoitavat nyt kuntien ja kaupunkien terveyskeskukset. Flunssat ja korvatulehdukset hoitaisi siis vuonna 2019 sote-keskus.

Neuvottelut ovat venyneet tälläkin kertaa, kuten sote-neuvotteluilla on tässä maassa ollut tapana. Lakiluonnosta on kuitenkin luvattu vielä ennen joulua. Yle Uutisten tietojen mukaan valinnanvapaudesta on päästy sopuun, mutta rahoituspäätökset ovat vielä täysin auki.

Valinnanvapaus ei koskisi esimerkiksi syöpäleikkauksia ja muita erikoissairaanhoidon vaativia toimenpiteitä. Hallituksen vastuuministerit ovatkin käyneet vääntöä siitä, mitkä kaikki toimenpiteet kuuluisivat valinnanvapauden piiriin. Laajalla valinnanvapaudella on iso hintalappu.

Missä on pikkukuntien valinnanvapaus?

Tulevaisuudessa asiakas voisi siis valita, meneekö hän korvatulehduksensa kanssa julkisen, yksityisen vai kolmannen sektorin (järjestöt tai yhdistykset) pyörittämään sote-keskukseen. Sote-keskuksen voisi perustaa myös yritys ja julkinen sektori yhdessä.

Ongelmana kuitenkin on, että pohjoisen pienissä kunnissa vallinnanvaraa olisi huomattavasti vähemmän kuin ruuhka-Suomessa. Kun ei ole asiakkaita, ei ole tarjontaa. Kun ei ole tarjontaa, ei ole kilpailua.

Rahoitus sote-keskuksille on tulossa valtion pussista ja toimintaa pyörittävät maakunnat. Palveluiden hinta on aina sama, olipa kyseessä julkisen sektorin tai Mehiläisen oma sote-keskus.

Kokoomuksen lempilapsi

Sote-keskuksen perustamista varten pitää hakea lupa eli rekisteröityä. Luvan voisi saada, jos täyttää tietyt ehdot. Käytännössä esimerkiksi Mehiläisellä ja Terveystalolla on tarpeeksi reursseja pyörittää sote-keskusta. Ongelmana on, miten käy pienille terveysalojen yrityksille. Keskittyykö toiminta isoille?

Asiakkaiden valinnanvapaus on kokoomuksen lempilapsi. Keskusta saa uudistuksessa toivomansa maakuntahallinnon. Perussuomalaiset sai kaupassa lupauksen, että eläkeläisten asumistukien leikkaukset perutaan. Se taas sopi kokoomukselle ja keskustalle.

Valmista odotetaan keskiviikon aikana, mutta joka tapauksessa ennen joulua.