"Sossun" leima jää pois – Toimeentulotuki siirtyy Kelaan

Perustoimeentulotuen hakeminen ja maksaminen siirtyy vuoden vaihteessa Kelaan. Siirron uskotaan lisäävän hakijajoukkoa, kun tukea ei enää tarvitse anoa kotikunnan "sossusta".

perusturva
Yle Uutiset Pirkanmaa: Toimeentulotuki siirtyy vuoden vaihteessa Kelaan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Toimeentulotuki siirtyy vuoden vaihteessa Kelaan

Toimeentulotukea sai vuonna 2015 lähes 260 000 kotitaloutta. Tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa hakijan tai hänen perheensä tulot tai varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Monet asiakkaat pitävät perustoimeentulotuen siirtoa Kelaan hyvänä asiana.

– Kuulostaa ihan järkevältä tällainen yhden luukun periaate, tuumaa tamperelainen Esko Syrjälä.

– Minulla on niin kalliit asumismenot, että välillä on pakko turvautua toimeentulotukeen. Ilman tukea joutuisin myös miettimään, mitä lääkkeitä minulla olisi varaa syödä.

– Ehkä ihmisten on helpompi hakea tukea Kelasta. Silloin ei leimaudu sosiaalitoimen asiakkaaksi, arvioi Satu Latoniemi.

Myös Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaaltonen on julkisuudessa arvioinut, toimeentulohakemusten määrä kasvaa Kela-siirron myötä.

Päätös seitsemässä arkipäivässä

Kela lupaa antaa päätöksen perustoimeentulotuesta seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta, jos hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot.

Tukea voi hakea verkossa, paperilomakkeella tai asioimalla Kelan toimistossa. Kelan verkkosivut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Tammikuun 2017 toimeentulotukea on voinut hakea Kelasta joulukuun alusta lähtien. Kelaan on saapunut jo yli 34 000 hakemusta. Yli puolet hakemuksista on jätetty Kelan verkkoasiointipalvelun kautta.

Kela hoitaa ns. perustoimeentulotuen. Täydentävän ja ehkäisevän tuen myöntää edelleen kunnan sosiaalitoimi.