Euron urut saivat ostajat liikkeelle – "Nyt ne saadaan kaupaksi"

Vielä viime viikolla Joutsenon seurakunta tuskaili kirkkourkujensa kanssa. Urut eivät kelvanneet kenellekään edes ilmaiseksi. Parissa päivässä halukkaita ostajia ilmaantui kymmeniä.

urut
Joutsenon kirkon urut
Pyry Sarkiola / Yle

Joutsenon seurakunta näyttää pääsevän eroon vanhoista kirkkouruistaan. Maaliskuussa alkaa uusien urkujen asentaminen, ja sitä ennen vanhat urut pitää saada pois kirkosta.

Joutsenon seurakunnan kanttori Toni Pussinen kertoi muutama päivä sitten, että urut eivät kelpaa kenellekään. Seurakunta olisi jopa lahjoittanut urut ilmaiseksi Viipuriin, mutta suurten purkamis-, kuljetus- ja kokoamiskustannusten takia se kariutui.

Kirkkourut myydään eniten tarjoavalle.

– Kyllä nämä eurolla lähtee, mutta ostajan velvoitteisiin kuuluu purkaa ja viedä urut pois omalla kustannuksellaan, kertoi Pussinen.

Puhelin alkoi soida

Kun Yle Lappeenranta oli euron uruista kertonut viime sunnuntaina, alkoi seurakuntaan tulla yhteydenottoja.

– Kolmekymmentä kyselyä on uruista tullut. Pari tiedustelua jopa Virosta ja Latviasta saakka, kertoo kanttori Toni Pussinen.

Pussisen mukaan euroa on uruista tarjonnut useampikin kyselijä.

– Nyt näyttää siltä, että uruista päästään eroon, huokaisee Pussinen.

Uruista ovat olleet kiinnostuneita niin urkuharrastajat kuin erilaiset taiteilijat.

Joutsenon seurakunta ottaa tarjouksia uruista vastaan vielä 9.1.2017 saakka. Pussisen mukaan urkuja ei voi kuitenkaan antaa kenelle tahansa.

– Meidän on oltava varmoja siitä, että ostaja todella osaa purkaa urut ja viedä on tietyssä aikataulussa pois.

Nykyiset urut on hankittu vuonna 1965, mutta ne ovat tulleet tiensä päähän. Urkujen peruskorjaus maksaisi niin paljon, että seurakunta päätti hankkia kokonaan uudet.

Joutsenon uusien urkujen asentaminen alkaa maaliskuussa. Ne ovat ensimmäistä kertaa käytössä ensi vuoden adventtina. Uudet kirkkourut maksavat kaikkiaan noin 600 000 euroa.

Joutsenon urut.
Joutsenon nykyiset urut ovat vuodelta 1965Tommi Parkkinen/Yle