Ainutlaatuinen Ylen uutuussarja näyttää koko Suomen lintuperspektiivistä

Sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi tehty "slow-tv" -ohjelma luo katsojalle mietiskelykokemuksen.

televisio-ohjelmat
Uutisvideot: Meidän maamme: näyte Ylen uutuussarjasta
Uutisvideot: Meidän maamme: näyte Ylen uutuussarjasta

Yle TV1:n uusi alkuillan ohjelmasarja vie katsojat rentouttavalle matkalle ympäri Suomen. Tammikuussa alkavassa Meidän maamme – Vårt land -sarjassa koko Suomi ja sen upea luonto esitellään ilmasta käsin.

Kerrontatyyli on äärimmäisen yksinkertainen ja samalla vaikuttava – helikopterilla tehtyä ilmakuvaa ja rauhallinen, slow-tv:n mukainen rytmi.

Katsojalle tarjotaan mietiskelykokemus

Jokainen puolituntinen jakso on koostettu upeista ilmakuvista, vaikuttavista Suomen luonnonmaisemista. Ohjelmassa ei ole kertojaääntä olleenkaan, vain kuvia tukeva musiikki.

Ruudussa kerrotaan tekstein, mistä kukin maisema on kuvattu. Katsojalle sarjan seuraaminen on meditatiivinen mietiskelykokemus.

– Olen aina miettinyt, millainen on zeniläinen kokemus ja tässä se nyt varmaan on, Ylelle sarjan tilannut Ari Ylä-Anttila hihkuu innoissaan ilman tietoakaan zeniläisestä rauhasta.

Ohjelmaa kuvattiin neljä vuotta huipputekniikalla

– Tämä sarja on kuvattu ennen miehittämättömien drone-koptereiden yleistymistä. Sarja on kuvattu ihan oikealla helikopterilla, jossa oli huippuluokan 4K-kamera. Laite kestää rajutkin liikkeet, mutta pitää silti kuvan tasaisena ja kauniina. Se kuvaa huippuluokan teräväpiirtokuvaa, Ylä-Anttila hehkuttaa.

Ylä-Anttila kehottaa katsomaan ohjelmaa niin suurelta ruudulta kuin mahdollista, mieluiten kuulokkeet päässä. Jokainen puolituntinen jakso esittelee osan kauneimpia Suomen maisemia.

– Materiaalia kuvattiin liki neljä vuotta ja jälki on upeaa. Sitä katsoessa voi vaipua nirvanaan, Ylä-Anttila jatkaa.

Mukana myös kulttuurimaisemia

Meidän maamme kuvaa upeaa luontoa, mutta kameraan on tallentunut myös hienoja kulttuurimaisemia.

– Ohjelma ei ole pelkkää luontoa. Sarjassa näkyy myös rakennuksia hienoissa maisemissa: majakoita, siltoja tai esimerkiksi Imatran koski kuohuineen ja ympäristöineen. Ylä-Anttila kertoo.

– Voi olla, että saamme kritiikkiä siitä, että näytämme idealisoidun kuvan Suomesta, vain kauniin puolen. Rumaakin kuvaa ja pilattuja maisemia olisi toki tarjolla. Mutta taiteessa on kyse siitä, että tehdään valinta, päätetään joku näkökulma. Meidän valintamme on, että ohjelma on esteettinen, hieno kokemus suomalaisille.

Ensimmäiset kymmenen osaa nähdään yhteen putkeen arkisin

Ohjelmasarja esittelee Suomen sekä kesäisen vehreänä että talven karuudessa. Kuvissa näkyy koko Suomi, välillä laajoja maisemia katsotaan kauempaa, sitten taas sukelletaan lähemmäs maiseman yksityiskohtia.

Ensimmäisen kymmenen jakson aikana Suomi käydään läpi eri vuodenaikoina. Ohjelma alkaa Yle TV1:ssä maanantaina 9.1. Se nähdään klo 18:30 arkipäivisin, viimeinen osa poikkeuksellisesti lauanataina 21.2. klo 18.15.

Sarjan loput kymmenen osaa julkaistaan loppukeväästä, ja silloin nautitaan kesätunnelmista. Luvassa on myös kaksitutninen erikoislähetys, johon on koottu sarjan parhaat palat.

Juttua korjattu 21.12.2016 klo 21:55. Jutussa kerrottiin aluksi, että sarjaa ei olisi voitu tehdä ennen miehittämättömien drone-koptereiden yleistymistä. Lisäksi jutussa kerrottiin, että kuvauksissa olisi käytetty drone-kameraa. Sarja on kuvattu 4K-kamerlla helikopterista käsin.