1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Helsingin seudulla matkaliput kallistuvat – kuinka paljon maksat joukkoliikenteestä ensi vuonna?

Pääkaupunkiseudun kalliit raidehankkeet ja länsimetron viivästyminen tuntuvat ensi vuonna joukkoliikenteen käyttäjien lompakoissa.

Matkalippujen hinnat nousevat taas

Joukkoliikenteen lippujen hinnat pääkaupunkiseudulla nousevat jälleen vuoden vaihtuessa. Keskimäärin liput ovat jatkossa hieman yli neljä prosenttia aiempaa kalliimpia.

Kolmenkymmenen päivän kausilipulla matkustava aikuinen maksaa yhden vyöhykkeen sisäisillä matkoilla kuukaudessa pari euroa enemmän. 30-päivän seutulipun hinta puolestaan nousee hieman yli neljä euroa: 102,4 eurosta 106,5 euroon.

Jos seutulippua käyttää työmatkoihin läpi vuoden niin, että mukaan on laskettu yksi lomakuukausi, kuluu esimerkiksi Vantaalta tai Espoosta Helsinkiin pendelöivällä aikuisella 45,1 euroa enemmän seutulippuihin vuoden 2017 aikana.

Kertalippujen hinta pysyy samana

Kertalippujen hintoja sen sijaan ei tällä kertaa koroteta, sillä aikaisempina vuosina niiden hinta on noussut rajusti muihin lipputyyppeihin verrattuna. Kuljettajalta ostettu kertalippu maksaa 3,20 euroa yhden vyöhykkeen matkoilla, seutumatkoilla 5,50 euroa.

Matkakortille ladattava arvolippu on silti edelleen kertalippua edullisempi, sillä matkustajia kannustetaan matkakortin käyttöön.  Vyöhykkeen sisäisillä matkoilla arvoliput maksavat 2,18 euroa, seutumatkoilla 4,25 euroa. Arvolippujen hinnat kallistuivat 0,1 – 0,2 euroa.

Myös viime vuonna käyttöön otetut mobiililiput säästyivät hinnankorotuksilta. Kännykkään tilattava lippu maksaa sisäisillä matkoilla 2,90 euroa, seutumatkoilla viisi euroa. 

HSL:n esittämä tarkastusmaksun korottaminen sataan euroon ei mennyt liikenne- ja viestintäministeriössä läpi, vaan tarkastusmaksu liputta matkustamisesta on jatkossakin 80 euroa.

Tulevaisuudessa lippujen hintoihin on odotettavissa isoja muutoksia uuteen vyöhykemalliin siirtymisen takia, mutta uusi järjestelmä voidaan ottaa käyttöön vasta kun kaikki matkakortinlukijat on vaihdettu uusiin. Samalla käyttöön otetaan uudet matkakortit.

HSL:n arvion mukaan uuteen järjestelmään siirrytään vuonna 2018.

Miksi hinnat nousevat?

Helsingin seudun joukkoliikenteessä hinnat ovat nousseet ripeästi viime vuosien aikana. Suurempiakin korotuksia on kuluneen vuoden mittaan väläytelty, mutta HSL:n piiriin kuuluvissa kunnissa lippujen kallistuminen on poliittisesti vaikea asia.

Painetta hinnankorotuksiin tuo toimintakulujen reipas kasvu, joka johtuu pääasiassa länsimetron ja kehäradan kaltaisten kalliiden raidehankkeiden kustannuksista. HSL:n jäsenkunnat edellyttävät, että puolet kustannuksista katetaan lipputuloilla.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Toinen puoli HSL:n kustannuksista hoituu kuntalaisilta kerätyillä verovaroilla. Hintojen nousun hillitseminen vaatisi käytännössä joko linjojen karsimista tai kuntien maksaman osuuden nostamista.

Länsimetro tuo epävarmuutta

HSL:n kustannuksia tänä vuonna ovat paisuttaneet myös viivästyneen länsimetron korvaajaksi hankitun bussiliikenteen kulut. Ensi vuodelle laskelmat on tehty sen arvion mukaan, että länsimetro olisi toiminnassa puolen vuoden ajan. Länsimetron lipsuminen aikatauluista laittaisi HSL:n ensi vuoden suunnitelmat liityntälinjastoineen jälleen uuteen uskoon.

Tulevaisuudessa häämöttävät uuden pikaraitiotien tuomat lisäkustannukset. Raide-Jokerin liikennöinnin aloittaminen 2020-luvulla todennäköisesti lisää painetta jatkaa joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksia.