Aivoinfarkti iskee, vatsaan tulee yllättäen kova kipu – mitä hoitoja Kouvolasta saa sote-uudistuksen jälkeen?

Kouvolasta loppuu erikoissairaanhoidon päivystyspalvelut leikkauksineen vuoteen 2018 mennessä. Jäljelle jää vähintään terveyskeskustason palveluja.

Kouvola
Stetoskooppi.
Harri Vähäkangas / Yle

*KOUVOLA *Eduskunta löi tiistaina lukkoon päätöksiä sote-uudistuksesta. Niiden vaikutukset hoitoa tarvitseville pysyvät osittain hämärän peitossa, sillä yksityiskohdista ei ole vielä sovittu.

Kouvolassa varaudutaan erikoissairaanhoidon päivystyspalvelujen ja leikkaustoiminnan päättymiseen ensi vuoden aikana. Kysyimme Pohjois-Kymen sairaalan vastaavalta lääkäriltä, mitä terveydenhuollon palveluita Kouvolasta saa vuodesta 2018 alkaen.

Vastaava lääkäri Miia Melkoniemi
Pohjois-Kymen sairaalan vastaava lääkäri Miia MelkoniemiMinna Heikura / Yle

Vastaava lääkäri Miia Melkoniemi, mitä jos lapselle tulee korvatulehdus? Voiko hänet tuoda hoitoon Kouvolaan vuodesta 2018 eteenpäin?

Tottakai voi tuoda. Yöllä, mikäli meillä on täällä erityisluvallinen yleislääketieteen tai akuuttilääketieteen päivystys, niin silloin se onnistuu ympäri vuorokauden.

Toki lapsen korvatulehdus on sellainen, että se voi odottaa seuraavaan päivään, jolloin myös kiirevastaanotto pystyy sen hoitamaan.

Mitä jos koskee vatsaan?

Varmasti jos on kova akuutisti alkanut vatsakipu, niin tämä tuskin on se oikea hoitopiste jatkossa ellei meillä ole riittävää päivystysresurssia. Emme pysty tässä vaiheessa kertomaan, voiko tällaisia potilaita täällä hoitaa jatkossa.

Se että pystymmekö hoitamaan vaivan, määrittää se, että minkä laajuinen päivystys, minkälaiset tutkimusmahdollisuudet ja minkälaiset lääkärit meillä jatkossa on.

Entä jos vaikka vanhempi ihminen liukastuu ja luu murtuu. Voidaanko hänet hoitaa Kouvolassa?

Hoidon mahdollistaminen riippuu myös siitä, miten pahasti hän on loukkaantunut. Jos hän on täysin liikuntakyvytön, esimerkiksi epäillään lonkkamurtumaa, niin todennäköisesti hänet pitää siirtää toiseen sairaalaan.

Miten Kouvolassa voidaan jatkossa auttaa aivoinfarktin saanutta ihmistä?

Tällä hetkellä se onnistuu hyvin. Meillä pystytään järjestämään lyhyellä viiveellä kuvantaminen. Neurologi on talossa päiväsaikaan, ja hän voi tutkia potilaan. Päivystysaikaan saadaan myös etäkonsultaatio Helsinkiin, mistä pystytään ottamaan kantaa, että liuotetaanko aivoinfarkti. Jos päätetään liuottaa, niin se pystytään tekemään saman tien paikan päällä.

Mikä tulee olemaan tilanne vuodesta 2018 eteenpäin, siihen en pysty vastaamaan.

Miia Melkoniemi, mitä terveydenhuollon palveluita Kouvolaan jää?

Vuodesta 2018 eteenpäin samanlaiset terveyskeskusten tarjoamat palvelut kuin nytkin. Iltavastaanottoa varmasti lisätään, ja viikonloppuisin pyritään tarjoamaan samat palvelut.

Terveydenhuoltolaki määrittelee, että Kouvolassa ei ole päivystystä, vaan meillä on iltaisin ja viikonloppuisin terveyskeskusten kiirevastaanottomahdollisuus. Erityislupaa voidaan hakea siihen, että meillä on jatkossa ympärivuorokautinen terveyskeskus tai akuuttilääketieteen päivystys.

Jos erityislupa saadaan yleislääketieteen tai akuuttilääketieteen päivystykselle, niin toistaiseksi meille on epäselvää, minkälaisia palveluja niissä voidaan tarjota. Odotamme päivystysasetusta, joka määrittelisi tarkemmin sisällön.

Kuinka realistinen vaihtoehto luvanvarainen akuuttilääketieteen päivystys olisi Kouvolalle?

Akuuttilääketiede on varsin uusi ala Suomessa. Akuuttilääkärit ovat monen alan erityisosaajia, jotka toimivat ensiavussa sairaaloissa. He hoitavat päivystykseen hakeutuvia potilaita lievemmin sairaista vakavammin sairaisiin. Ongelmana on, että heitä on muistaakseni Suomessa noin 60 tällä hetkellä.

Akuuttilääketieteen koulutettavia on runsaasti enemmän, mutta erikoistuminen kestää kuusi vuotta. Meillä ei ole Kouvolassa näitä akuuttilääkäreitä kovin montaa. Me emme pystyisi pyörittämään päivystystä ympärivuorokauden joka päivä akuuttilääkäreillä, koska heitä ei ole olemassa.