1. yle.fi
  2. Uutiset

E-kirja luetaan mieluummin läppäristä, tabletista tai kännykästä - Erillisen lukulaitteen tila jäämässä ahtaaksi

Vielä muutama vuosi sitten kohistiin sähköisten kirjojen lukulaitteista. Erillisen lukulaitteen läpimurto uhkaa jäädä suutariksi.

sähkökirjat
Moni lukee sähköisen kirjan tabletilla.
Petri Vironen / Yle

Erillistä lukulaitetta myydään tällä hetkellä etupäässä ulkomaisissa verkkokaupoissa. Suomalaisista toimijoista lukulaitetta myy Elisa, jonka tarjoama malli maksaa noin sata euroa. Ulkomaisista verkkokaupoista löytyy enemmän vaihtoehtoja.

– Ostimme lukulaitteen myyntiin vasta syksyllä. Jonkun verran sillä on kysyntää, mutta tarkemmin näemme vasta joulun mentyä, Elisa liiketoimintajohtaja Essi Manner sanoo.

Tietotekniikan asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen epäilee, ettei erillisestä lukulaitteesta synny suurta menestystarinaa.

– Meillä on jo paljon laitteita kuten älypuhelin, tabletti ja kannettava. Tuntuu, että ihmiset haluavat pikemminkin vähentää kuin lisätä käyttämiään laitteita, Järvinen arvelee.

Kun älypuhelin kasvaa ja kannettava pienenee, väli voi käydä ahtaaksi jopa tabletille.

Petteri Järvinen

– Sähköisiä kirjoja luetaan paljon kannettavalla ja entistä enemmän myös älypuhelimella, joiden näyttöjen koko on kasvanut. Kun älypuhelin kasvaa ja kannettava pienenee, väli voi käydä ahtaaksi jopa tabletille, jonka menekki on kääntynyt jo laskuun.

Erillisen lukulaitteen etuna on pidettynä erityisesti kirjojen lukemiseen soveltuvaa mustavalkoista näyttöä.

– On totta, että esimerkiksi etelän lomalla tai mökillä kirkkaassa auringonpaisteessa lukulaitteella on etunsa, mutta hämärässä bussissa, makuuhuoneessa tai lentokoneessa perinteinen älypuhelin erottuu paremmin, sillä se on kirkkaampi ja taustavalaistu, Järvinen sanoo.

Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. ylläpitää tilastoja kodintekniikan laitteiden menekistä, mutta erillisten lukulaitteiden myyntimääriä ei ole tilastoitu.

"Ei haluta ylimääräistä laitetta laukkuun"

Suomen Kustannusyhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) kokoamien tilastojen mukaan sähköisten kirjojen suosio on kasvanut maltillista vauhtia. Kun vuonna 2010 niitä myytiin reilut 12 miljoonan euron arvosta. Vuonna 2015 vuonna myynti oli vajaat 20 miljoonan euron edestä. Painettuja kirjoja myytiin viime vuonna reilut 210 miljoonalla eurolla, pudotusta viitisenkymmentä miljoonaa euroa.

Lukulaitteiden vähäinen kysyntä on huomattu myös kirjakaupassa. Suomalaisen Kirjakaupan Mikkelin myymälän myymäläpäällikkö Johanna Lahdenpää kertoo, ettei laitteita ole tällä hetkellä valikoimassa.

– Niitä oli menneinä vuosina, mutta kysyntä oli niin vähäistä, ettei ollut mielekästä pitää niitä valikoimissa. Ollaan kuulolla, että kannattaako niitä ottaa hyllyä.

– Ehkä moni ajattelee, ettei halua yhtä ylimääräistä laitetta pöydälle tai laukkuun, Johanna Lahdenpää tuumii.

Verkkokauppa.com: On oma ostajakuntansa

Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe suhtautuu erillisen lukulaitteen tulevaisuuteen hieman toiveikkaammin.

– Kyllä erillisille lukulaitteille on oma ostajakuntansa. Varsinaisesti lukulaite ei ole kuitenkaan vielä lyönyt itseään läpi koko markkinassa. Tilannetta varmasti parantaa se mitä enemmän esimerkiksi suomenkielistä kirjallisuutta on saatavilla ja mihin hintaan. Esimerkiksi tälle joululle hankkimamme lukulaite-erät ovat jo pääasiassa loppuneet. Erityisesti kun hinta on halpa, noin 100 euroa liikkuvat laitteet nopeasti.

Varsinaisesti lukulaite ei ole kuitenkaan vielä lyönyt itseään läpi koko markkinassa.

Esa Hjerppe

– Seuraamme kuitenkin asiakkaiden toiveita, laitteiden hintoja ja ominaisuuksien kehittymistä tarkasti. Tulemme edelleen kehittämään valikoimaa ja tarjoamaan asiakkaillemme eri tasoisia laitteita, Esa Hjerppe kertoo.

Korjattu klo 13.52 : Kirjojen kappalemääräinen myynti euromääräiseksi.

Lue seuraavaksi