EU tiukentaa kantaansa Puolan demokratiaongelmaan

EU:n komissio pelkää, etteivät Puolan oikeuslaitoksen tila ja tiedotusvälineiden toimintavapaus ole enää EU:n määrittelemällä tasolla. Puolalta vaaditaan selvitystä.

Puola
Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.
Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.Marcin Obara / EPA

EU:n komissio tiukentaa sanamuotojaan Puolan hallituksen suhteen. EU on huolissaan Puolan oikeuslaitoksen ja demokraattisten vapauksien tilasta.

Komissio on lähettänyt Puolan hallitukselle kirjeen, johon tämän on vastattava kahden kuukauden kuluessa. Kirje on jatkoa heinäkuussa lähetetylle kirjeelle, jossa Puolan johdolle annetaan suosituksia tilanteen parantamiseksi.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans vakuuttaa, ettei EU unohda asiaa ennen kuin Puola on hoitanut asiansa kuntoon.

Timmermansin lähettämästä edellisestä kirjeestä kertoo mm. Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Puolan ongelmien keskiössä on kansallismielinen ja EU-kriittinen Laki ja Oikeus -puolue (PiS), joka nousi vuoden 2015 syksyn vaaleissa ehdottomaan enemmistöön Puolan parlamentissa Sejmissä.

Jupakka oikeuslaitoksen kanssa alkoi, kun PiS-johtoisen parlamentin olisi pitänyt nimittää maan perustuslakituomioistuimeen kolme uutta tuomaria, jotka jo edellinen parlamentti oli hyväksynyt. Uusi parlamentti jätti nimitykset tekemättä ja kertoi nimittävänsä heidän tilalleen omat edustajansa.

Tuomareiden nimityksistä puhkasi kiista, jonka seurauksena uusia tuomareita ei ole nimetty. PiS-puolue on myös tehnyt uudistuksia perustuslakituomiostuinta koskeviin lakeihin. Niiden seuraksena Puolan oikeuslaitoksen on kuvattu olevan osittain halvaantunut.

Uusimpana huolenaiheena Puolassa on ollut väitetty tiedotusvälineiden toimintavapauden rajoittaminen, mikä on nostattanut mielenosoituksia sekä kaduilla että parlamentin sisällä.

Puolan hallitus on käskenyt parlamenttitalon suojaksi sotilaita, mikä on herättänyt hallituksen vastustajissa lisää pelkoja.

Lähteet: AP