1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälinen jätti kiinnostui yli miljoonan suomalaisen verinäytteistä – toiveena uusia lääkkeitä

Kansainvälinen Bayer-konserni sopi yhteistyöstä Helsingin Biopankin kanssa. Bayer voi käyttää näytteitä lääketieteellisessä tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä.

biopankit
Henkilöltä otetaan verikoetta.
Kansainvälinen lääkejätti Bayer ja Helsingin Biopankki sopivat tänään yhteistyöstä.Oulun yliopisto / Mittaustekniikan yksikkö

Helsingin Biopankki ja kansainvälinen Bayer-konserni ovat sopineet yhteistyöstä (siirryt toiseen palveluun), jonka perusteella Bayer voi käyttää suomalaisten näytteitä globaaleissa lääketieteellisissä tutkimuksissa. Bayer voi tehdä tutkimuksia muuallakin kuin Suomessa, koko EU:n alueella.

– Bayer käyttää näytteitä uusien lääkkeiden kehittämiseen. Myös muut tutkijat voivat anoa tutkimuslupaa Helsingin Biopankin materiaaliin eikä yhteistyösopimus anna Bayerille yksinoikeutta. Joka kerta on haettava tutkimuslupa, jossa kerrotaan tarkasti, miten näytteitä tutkimuksessa käytetään ja mitä etsitään, Helsingin Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen sanoo.

Tänä vuonna jo 12 000 potilasta on antanut Helsingin Biopankille luvan käyttää omaa veri-, kudos- tai DNA-näytettään lääketieteellisessä tutkimuksessa. Lisäksi Biopankissa on 1,3 miljoonan suomalaisen vanhat näytteet, jotka on siirretty sinne niin sanotusta patologian arkistosta Valviran suostumuksella. Näytteiden kokonaismäärä on useita miljoonia.

Biopankki eroaa perinteisistä tutkimusnäytekokoelmista siinä, että sinne ei kerätä näytteitä vain yhtä tutkimusta varten, vaan myös tuleviin tutkimustarpeisiin.

Tutkimuksen pitää esimerkiksi edistää kansanterveyttä

Yhteistyösopimuksen mukaan biopankkinäytteitä voidaan hyödyntää tutkimuksiin, jotka edistävät kansanterveyttä, selvittävät tautimekanismeja, ehkäisevät sairauksia tai kehittävät terveydenhuollon tuotteita ja käytäntöjä.

Helsingin Biopankin johtajan Pitkäsen mukaan näytteitä voidaan käyttää esimerkiksi syöpäsairauksien tutkimiseen.

– Sotu-tunnuksen perusteella viisi vuotta sitten otettu verinäyte voidaan yhdistää nyt otettuun tuumorinäytteeseen ja tutkia, mitä ja milloin muutoksia oli nähtävissä. Tämä voi avata taudin syntyä ja auttaa lääkkeen kehittämisessä, Pitkänen antaa esimerkin.

Biopankkinäytteestä voi myös kieltäytyä

Pitkäsen mukaan Suomen korkeatasoinen terveydenhoito, sähköiset potilastietojärjestelmät, ammattitaidolla otetut näytteet sekä tarkka biopankkilaki (siirryt toiseen palveluun) kiinnostivat kansainvälistä lääkejättiä Bayeria.

Helsingin Biopankki on Suomen suurin sairaalabiopankki, jonka ovat perustaneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Helsingin yliopisto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

HUS:n yksiköihin hoidettavaksi tulevalta saatetaan pyytää biopankkisuostumus. Näyte otetaan muiden näytteiden ohessa HUS-laboratorioissa. Omien näytteiden tallentamisen ja käyttämisen biopankissa voi tietenkin myös kieltää.

Kansainvälisen Bayer-konsernin tutkimus- ja tuotekehityskulut olivat viime vuonna 4,3 miljardia euroa.

Lue seuraavaksi