1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Holvit

Pankkiholvin salaisuudet säilyvät ikuisesti – "Ei ole olemassa mitään vanhentumisaikoja"

Pankkiholvi on paikka, jonne eivät kaikki pääse. Kukaan ei tarkkaan tiedä mitä holvi pitää sisällään, ei edes pankinjohtaja.

Pankkiholvi on kuin salaisuuksien kammio. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Sarjakuvista tutun Roope Ankan omassa holvissa on rahaa, seteleitä ja kolikoita aina uintiin saakka. Todellisuudessa pankkiholvissa eivät rahat näy ja muutenkin holvi on hyvin pelkistetty. Paksu ja painava holvin ovi pitää sisällään monenlaisia arvoituksia ja monia säilytyslokeroita, joiden sisällön tietää ainoastaan lokeron omistaja.

– Tänne ei ole muilla pääsyä kuin pankin toimihenkilöillä. Tietysti asiakkailla on tallelokeroita ja he käyvät pankin toimihenkilön kanssa täällä tarvittaessa. Tallelokeron vuokrannut hoitaa holvin ulkopuolella tallelokeroasioita. Lisäävät tavaraa sinne tai ottavat pois sieltä. Tämän jälkeen pankin toimihenkilön kanssa tullaan holviin takaisin ja hoidetaan asia loppuun saakka, kertoo kajaanilaisen Säästöpankki Optian konttorinjohtaja Matti Mentilä.

Käteinen raha ja asiapaperit ovat vähentyneet.

Matti Mentilä

Pankin toimihenkilöt tai konttorinjohtaja eivät tiedä mitä pankkiholvissa olevissa tallelokeroissa on.

– Asiakas vuokraa itselleen lokeron ja se on asiakkaan asia mitä siellä pitää tallessa, sanoo Mentilä.

Kolme vuotta sitten sveitsiläisen pankin holvista löytyi Leonardo da Vincin maalaus, joka esittää italialaista aatelisnaista. Löytyykö kajaanilaisen pankin holvista maalauksia, sitä ei Mentilä osaa sanoa.

– Ainakaan kovin isoa maalausta ei tallelokeroon mahdu, naurahtaa konttorinjohtaja.

Salaisuuksien säilö

Pankkisalaisuus pitää huolen siitä, että tallelokeroiden sisältö pysyy ainoastaan lokeron vuokraajan tiedossa.

– Pankkisalaisuuslaki on erittäin vahva. Pankilla ei ole millään tavalla lupaa antaa tietoa asiakassuhteesta ja heidän asioista. Se mikä on huomioitava, niin pankkisalaisuus on ikuinen ja siinä ei ole olemassa mitään vanhentumisaikoja, kertoo Mentilä.

Pankkiholvissa säilytetään myös rahaa, mutta paljon vähemmän kuin ennen, sillä käteisen rahan määrät ovat vähentyneet ja syy siihen on hyvin yksinkertainen.

– Jokainen meistä tietää hyvin, kun korttia käytetään, niin käteistä rahaa ei lompakossa juuri ole. Holvissa on tallelokerot ja muitakin asiakkaiden asiapapereita säilössä, ne pitää olla kunnolla tallessa ja sen vuoksi holvissa seinät ja ovi ovat paksut.

Kovin isoa maalausta ei tallelokeroon mahdu.

Matti Mentilä

Elämä ja maailma sähköistyvät koko ajan ja tämä näkyy myös pankkiholvissa.

– Raha liikkuu paikasta toiseen sähköisessä muodossa, kuten myös asiakkaiden erilaiset asiapaperit muuttuvat sähköisiksi koko ajan. Käteinen raha ja asiapaperit ovat vähentyneet, mutta tallelokeroiden tarve on lisääntynyt.

Tälläkin viikolla pankkiin on tullut pari uutta tallelokerokaappia.

– Todennäköisesti tallelokeroissa saattaa olla koruja, asiapapereita, osakekirjoja ja panttikirjoja kiinteistöistä, jos näin nopeasti arvailee mitä niissä saattaa olla, kertoo kajaanilaisen Säästöpankki Optian konttorinjohtaja Matti Mentilä.

Päivitetty 22.12.2016 klo 9:58: Korjattu viimeiseen sitaattiin, että tallelokerossa on panttikirjoja kiinteistöistä, ei pankkikirjoja.