Teinit yöpyvät luvatta Ikean tavarataloissa – "Emme ymmärrä, mikä tässä on niin hauskaa"

Villitys sai alkunsa kahden belgialaisnuoren Youtube-videosta. Suomessa huonekalutavarataloissa ei ole tiettävästi yövytty.

tavaratalot
Vartija
Ruotsin tavarataloissa on kiristetty vartiointia yöpymistapausten vuoksi. Kuva Alankomaista.ILVY NJIOKIKTJIEN / EPA

Teini-ikäisten parissa on levinnyt uusi villitys Ruotsissa ja maailmalla. Belgialaisten poikien innoittamina teinit ovat ryhtyneet yöpymään luvatta Ikean huonekalutavarataloissa.

Viikonloppuna Jönköpingin Ikeasta löytyi kaksi 14-vuotiasta tyttöä, jotka olivat viettäneet yönsä rakennuksessa, ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lokakuussa taas Malmössä yöpyi kaksi 15-vuotiasta tyttöä tavaratalossa. Sydsvenskan-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan he jäivät kuitenkin koko yöksi piiloon kaappiin, koska eivät uskaltaneet lähteä liikkeelle tyhjään tavarataloon.

Ruotsin Ikean viestintävastaavaa Jakob Holmströmiä tapaukset eivät huvita.

– Toivon, että tämä villitys loppuisi. Emme ymmärrä, mikä tässä on niin hauskaa, Holmström sanoi Aftonbladet-lehdelle.

Jönköpingiläisille tytöille ei kuitenkaan koitunut seurauksia tempauksista, koska he ovat alaikäisiä. Malmön yöpyjistä tehtiin sen sijaan rikosilmoitus.

Villitys lähti liikkeelle Youtubesta

Ruotsissa tapauksia on ollut muutama kesän jälkeen. Maailmanlaajuisesti yöpyjiä on yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan ollut kymmenkunta.

Villityksen aloittivat ilmeisesti kaksi belgialaista, jotka latasivat elokuussa videopalvelu Youtubeen materiaalia omasta yöpymisestään (siirryt toiseen palveluun).

Pojat kiertelevät videolla tavaratalossa ja pomppivat sängyillä. He olivat ilmeisesti piiloutuneet sulkemisajaksi kaappeihin. Kaksi idioottia Ikeassa -niminen video on saanut 1,7 miljoonaa katselukertaa.

Ruotsissa Ikea on kiristänyt kesän jälkeen vartiointia ja saanut näin estettyjä joitain yrityksiä.

– Olemme löytäneet joitain, jotka olivat aikoneet yöpyä mutta eivät onnistuneet. Lisäksi olemme huomanneet yöpymistä valmistelevia.

Hänen mukaansa tavaratalossa oleskelu on laitonta sulkemisajan jälkeen. Ikea voi myöskään taata tunkeutujien turvallisuutta.

Suomessa ei ole yövytty

Suomessa Ikeoissa ei ole tähän mennessä vietetty öitä luvatta.

– Meillä ei ole tiedossamme tällaisia tapauksia, Ikean viestinnän asiantuntija Annika Stubbe kertoo.

Hänen mukaansa yöksi ei saa jäädä, koska se ei ole turvallista. Hänen viestinsä on selvä:

– Aukioloaikoina kaikki ovat meille tervetulleita.