Suomen ensimmäinen naispiispa Irja Askola siirtyy ensi vuonna eläkkeelle

65 vuotta ensi vuonna täyttävä Helsingin piispa jää eläkkeelle vuoden päästä. Askola tunnetaan esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajana.

Helsingin piispa Irja Askola Vatikaanissa. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Helsingin piispa Irja Askola jää eläkkeelle vuoden päästä marraskuussa. Askola aloitti Helsingin piispana kuusi vuotta sitten vuonna 2010. Hän täyttää ensi vuonna 65 vuotta.

Askola on ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Hänet tunnetaan esimerkiksi sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajana.

– Luotan pappiemme ammattitaitoon, luovuuteen ja tilannetajuun, jotta he pyydettäessä voivat mennä mukaan hääjuhlaan ja välittää Jumalan siunausta sekä liittyä siihen iloon, mitä avioliittolain muutos merkitsee homo- ja lesbopareille ja heidän läheisilleen, sanoi Askola Ylelle viime syksynä.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ja turun piispa Kaarlo Kalliala. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Askolalla on laaja ihailijajoukko, joka ei koostu pelkästään kirkon jäsenistä tai uskovaisista. Hänen tasa-arvoajatteluaan ja hyväksyvää ajatusmaailmaansa pidetään helposti ymmärrettävänä ja lohduttavana. Askola on myös ollut piispan tehtävänsä aikana näkyvästi puolustamassa etnisten vähemmistöjen oikeuksia.

Piispanvaalien järjestelyt käynnistyvät Helsingin hiippakunnassa vuonna 2017. Vaali toimitetaan alustavien aikataulujen perusteella elo-syyskuussa 2017.