Joulukuusi, muttei jouluherkkuja – Navetan arki jatkuu samana juhlapyhistä huolimatta

Maatilan emäntä ja isäntä ovat yhdistäneet joulunvieton ja työt sujuvasti. Muutamina jouluina navettaan on syntynyt jouluvasikoita.

joulu
Terhi ja Jari Kortelainen sekä Lumikki-lehmä.
Terhi ja Jari Kortelainen omistavat maatilan Kajaanissa. Heidän joulunsa sujuu osittain töiden parissa.Jonna Karjalainen / Yle

Kortelaisten perheen vanhempien herätyskello pirahtaa soimaan jouluaattonakin heti viiden jälkeen. Pyjamat vaihtuvat työkamppeisiin ja askeleen suunta käy lumisen pihan poikki pakkasaamusta navetan lämpöön.

Päivän aloitus ei poikkea tavallisesta arkipäivästä. Tunnelmassa on kuitenkin ripaus jouluntaikaa. Syöttöpöydällä tunnelmaa tuo joulukuusi, jonka koristeet säihkyvät kilpaa sitä tuijottavien vasikoiden tummien silmien kanssa. Lehmät katsovat nuorempiaan kyllästynein ilmein, ne eivät koreasta kuusesta hätkähdä.

– Aattoaamu lähtee sillä, että aamulla mennään tekemään normaalirutiinit navetalla kuuden kieppeillä. Sieltä tullaan sitten toivottavasti aamupuurolle, kertoo Kajaanin Jormualla sijaitsevan maatilan isäntä Jari Kortelainen.

Tunnelma on erilainen, muuten työ ei poikkea tavallisesta.

Terhi Kortelainen

Tulevaa aattoa vietetään 1950-luvulla valmistuneella tilalla isolla väellä. Sillä välin kun maatilan väki paiskii töitä, osa jouluvieraista vetelee vielä hirsiä peiton alla ja loput valmistelevat puuroa työn sankareille. Kortelaisten joulupöydässä istuu yhteensä yhdeksän henkeä.

– Olemme niin hyvässä asemassa, että meillä on valmis joulupuuro täällä, kun tullaan töistä. Saadaan sitten vaihtaa vain vaatteet ja istua valmiille puuroaamiaiselle, Terhi Kortelainen iloitsee.

Navetassa on omanlaisensa tunnelma

Vuodesta 1999 maatilaa pyörittäneiden emännän ja isännän mukaan navettatöiden yhdistäminen joulunviettoon ei ole konstikaan, jos asenne on oikea. Jari Kortelainen muistuttaa, ettei maatilan pitäjä voi ajatella lehmien pärjäävän omillaan seuraavaan aamuun. Navetan asukkaat eivät lomaile joulunakaan.

– Se luo ne rutiinit, mutta se ei ole ongelma meille kenellekään. Me emme pääse siitä, ja se on joka tapauksessa hoidettava, Terhi Kortelainen sanoo.

– Kun tämä on niin monen vuoden juttu tässä jo ollut, niin kaikki meidän jouluvieraatkin tietävät sen. Asennoidutaan niin, ettei se ole ongelma, eikä siitä tehdä ongelmaa. Se kuuluu asiaan, hän jatkaa.

Noita-niminen vasikka
Noita on navetan nuorimpia vasikoita.Jonna Karjalainen / Yle

Navetassa on jouluaamuna aivan omanlaisensa tunnelma. Muuten rutiinit tehdään kuten tavanomaisena arkipäivänä. Se on lehmienkin etu.

– Tunnelma on erilainen, muuten työ ei poikkea tavallisesta. Kuivaheinää nyt korkeintaan lehmille annetaan. Se ei ole palvelus kenellekään, jos ruokintaa ruvetaan muuttamaan yhdeksi päiväksi, Terhi Kortelainen sanoo.

Jari Kortelainen muistuttaa, että lehmä on eläimenä hyvin kranttu ruuan muutoksille.

– Jos laittaisimme niille jotain hyvää hiplettä, esimerkiksi väkirehua ekstra-annoksen, niin työllistäisimme varmasti eläinlääkäriä ja itseämme. Se on suotavaa, että eläinlääkärin ei tarvitsisi tulla käymään.

– Lehmäthän olisivat tietysti mielissään, kun saisivat väkirehua vähän enemmän, hän jatkaa hymyillen.

Täysi hyörinä päällä

Navettatöiden ohella perhe ehtii viettää leppoisaa ja perinteistä joulua, johon kuuluu pipareiden leipomista, haudalla käymistä, pukin odotusta ja joulusaunaa.

– Se on sellaista yhdessäoloa. Pelataan yhdessä lasten kanssa ja ollaan ulkona jos on sellainen ilma. Nyt on sen verran lauhaa, niin todennäköisesti käydään savusaunassa, Terhi suunnittelee.

Kaiken ehtii tekemään, kun päivän kulku on suunniteltu hyvin ja jokainen osallistuu valmisteluihin omalla panoksellaan.

– Meidän poika Paavo on jo sen verran iso, että kyllä me hänet jo nakitamme kaveriksi navettaan, että kävisi edes rehunjaossa ja vähän vasikan juotossa. Se jouduttaisi vähän iltaa, että päästään tänne sisähommille porukassa.

Pirtissäkin riittää puuhattavaa.

Vasikoita navetassa
Syöttöpöydälle tuotava joulukuusi ihmetyttää erityisesti navetan kuopuksia.Jonna Karjalainen / Yle

– Kyllä täällä on täysi hyörinä päällä. Naisväki huolehtii ruoka-asioista ja sillä aikaa miehet saunasta sekä kynttilöitten sytytyksestä ulkona. Kyllä tämä on hyvin jaettu, Terhi toteaa iloinen ja odottava hymy kasvoillaan.

Kortelaisen nelihenkisen perheen lisäksi tilalla viettävät joulua Terhin vanhemmat sekä Terhin sisko perheineen.

– Ja Jarin äiti käy tuosta vierestä. Kun pukki lähtee, hän käy katsomassa, että miten tässä kävi.

Terhi Kortelaisen mukaan joulun tuovat ympärillä olevat rakkaat ihmiset.

– Se on minulle se suurin juttu. Äiti kysyi muutama vuosi sitten, että voidaanko me taas tulla teille jouluksi. Vastasin, että minun joulu on peruttu, jos tänne ei tule porukkaa, että ehdottomasti ihmiset. Se tunnelma tulee siitä. Joulu tulee ihmisten myötä.

"Jouluvauva on tervetullut"

Tilan emäntä tunnustaa olevansa viimeisen päälle jouluihminen. Juhlatunnelmaan virittäytyminen alkaa jo yli kuukautta ennen.

– Syksy menee siihen, että minä katson muitten ikkunoita, että milloin joku on laittanut jonkinlaiset jouluvalot, niin minäkin voin laittaa. Minun jouluvalmisteluni alkavat jo marraskuun alussa.

Terhi Kortelainen leipoo pakastimen täyteen kakkuja, mutta piparit leivotaan vasta juhlapäivänä.

– Piparit tehdään porukalla. Se on sellainen joulutraditio, että ne paistetaan täällä, että on mukana mummi ja sisko. Enempi on parempi minun joulussa, Terhi Kortelainen tunnustaa ja nauraa lempeästi.

Se on sellaista yhdessäoloa. Pelataan yhdessä lasten kanssa ja ollaan ulkona jos on sellainen ilma.

Terhi Kortelainen

Kortelaisten joulutunnelmaa eivät kaada myöskään vastoinkäymiset tai pienet yllätykset. Muutamina jouluina navettaan on putkahtanut uusia asukkaita.

– Lehmä on poikinut monenakin jouluna. Siinä vain silloin yritetään nimetä niin, että se nimessä tulisi esiin se, että vasikka on jouluna syntynyt. Se on ihan rutiinia, ei mitään hälyttävää. Jos joku konerikko tulisi, niin se ehkä tympäisisi enemmän. Se jouluvauva on aina tervetullut, Terhi Kortelainen myhäilee.