Asiantuntijat tylynä A-studiossa: Valinnanvapaus ja paremmat palvelut ovat syrjäseuduilla lähinnä teoriaa

A-studion keskustelussa asiantuntijat näkivät hallituksen sote-kaavailujen hyödyttävän kovin erilailla ruuhkasuomalaisia ja rintamaiden asukkeja.

sote-uudistus
Astudio.
A-studiossa keskustelivat pääsihteeri Vertti Kiukas ja professori Markku Pekurinen.Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Markku Pekurinen totesi, että kovin monta sote-keskusta kuntiin ei tule uudistuksen myötä syntymään.

– Meillä tulee olemaan pari yksityistä palvelujen tuottajaa, jotka ovat valtakunnallisia ketjuja ja sitten maakunnan oma yritys.

Helpottuuko hoitoon pääsy?

Hallitus tavoittelee sote-uudistuksella hoitoon pääsyn helpottumista. Pekurisen arvio tavoitteen toteutumisesta oli aika tyly.

– Suurimmissa kaupungeissa hoitoon pääsy varmasti helpottuu, syrjäseuduilla epäilen vahvasti.

Pääsihteeri Vertti Kiukas Suomen sosiaali ja terveys ry:stä oli samaa mieltä. Hänkin murehti, mitä syrjäseuduilla tapahtuu.

– Sotessa ei ole perinteisessä mielessä julkista terveydenhoitoa perustasolla, vaan on yrityksiä. Yritys tarvitsee markkinat. On selvää, että suuressa osassa Suomea väestöpohjaa ei ole tarpeeksi, että markkinat syntyisivät. Silloin on teoriaa, että näillä rintamailla tulisi kauheasti uutta valinnanvapautta.

Edessä niukat ajat ja keskittymistä

Hallitus halajaa sote-uudistuksella myös merkittäviä säästöjä terveydenhuoltoon. Pekurinen arvioi, että se ei tule johtamaan parempaan palveluun.

– Alussa tarvitaan erittäin suuria investointeja, että uusi järjestelmä toimii. Jos säästöä syntyy, se tulee siitä, että kaikissa maakunnissa väestön palveluun tarkoitetut varat vähenevät. Käytännön rajoitukset maakunnille tulevat olemaan erittäin rankkoja. Niille tulee olemaan erittäin vaikeaa selviytyä palvelujen järjestämistehtävästään, Pekurinen ennusti.

Kiukas arvioi, että yksityisten yritysten näkökulmasta peruspohja, jolle uutta järjestelmää rakennetaan, on työterveyshuolto. Pekurinen lisäsi, että kun sote-maakunnat eivät vielä toimi, maakuntien tulevat yritykset ovat jo valmiiksi kilpailuasetelmissa jäljessä, kun uudistus toteutuu.

– Meillä on edessä tulevaisuus, jossa palvelutuotanto on selvästi keskittyneempää kuin tällä hetkellä. Meillä on hyvin harvoja palvelun tuottajia, jotka pystyvät valinnan vapauden oikeasti luomaan, Pekurinen arvioi.