1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Mosulin lapset tarvitsevat kipeästi hoitoa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Mosulin taisteluissa haavoittuneiden tai traumatisoituneiden lasten hoito on erittäin puutteellista. Järjestö pelkää alueelle muodostuvan laajan humanitaarisen katastrofin.

Irak
Poika Hassan Shamin pakolaisleirillä Mosulin ulkopuolella Syyriassa 30. marraskuuta.
Poika Hassan Shamin pakolaisleirillä Mosulin ulkopuolella Syyriassa 30. marraskuuta.AOP

Irakissa Mosulin taisteluissa haavoittuneet lapset tarvitsevat kipeästi apua ja kunnollista hoitoa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan Mosulin taisteluissa haavoittuneiden tai traumatisoituneiden hoito on vakavasti puutteellista.

Haavoittuneet lapset viedään jo valmiiksi täynnä oleviin sairaaloihin tai pakolaisleireille, joissa olot ovat kurjia. Lasten sekä henkinen että fyysinen toipuminen on vaikeaa. Lisäksi monet ovat loukussa taistelualueilla.

Perustarvikkeiden hinnat nousevat Mosulissa, sillä kaikesta on pulaa niin ruoasta, polttoaineesta, lääkkeistä ja puhtaasta vedestä. Lapset kärsivät nälästä, nestehukasta ja taudeista.

Irakin hallituksen joukot yrittävät vallata Mosulin takaisin terroristijärjestö Isisiltä. Yhdysvaltain johtama liittouma on tukenut hallituksen joukkoja. Vaikka kaupungin valtausta valmisteltiin pitkään, siviiliuhrien auttamiseen ei ole Amnestyn mielestä varauduttu riittävästi ja kunnolla.

– Irakin viranomaisten ja sen kansainvälisten liittolaisten on varmistettava, että Mosulin taisteluista kärsineille siviileille luodaan paremmat puitteet hoidolle, toipumiselle ja suojelulle, sanoo Amnestyn vanhempi kriisialuetutkija Donatella Rovera.

Tällä hetkellä Itä-Mosulissa on todella vaikeaa saada hoitoa, sillä jäljellä on enää muutama sairaala. Lisäksi Irakin ja sen liittolaisten tulisi turvata enemmän turvallisia pakoreittejä siviileille, muutoin vastassa on humanitaarinen katastrofi, järjestö painottaa.

– Jos on varaa sotaan, silloin pitää olla varaa myös sodan seurauksista huolehtimiseen, Rovera sanoo.

Järjestön edustajat vierailivat Pohjois-Irakissa joulukuussa.

Lue seuraavaksi