YK perusti työryhmän tutkimaan Syyrian mahdollisia sotarikoksia

Työryhmästä äänestettiin YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona. Työryhmä kerää todisteita yhteistyössä Syyrian konfliktin osapuolten kanssa.

Syyria
Busseja sodassa tuhoutuneen kaupungin kadulla.
Bussit odottivat evakuoimista Aleppossa, Syyriassa.STR / EPA

YK:n yleiskokous on päättänyt perustaa työryhmän tutkimaan vakavimmat kansainvälisen oikeuden loukkaukset sekä mahdolliset sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan Syyriassa. Työryhmän on tarkoitus myös auttaa dokumentoinnissa.

YK:n 193-jäseninen yleiskokous hyväksyi päätöslauselman äänin 105-15. Tyhjää äänesti 52, mukaan lukien Venäjä, joka syytti yleiskokousta turvallisuusneuvoston työhön puuttumisesta.

Toimettomuus on lähettänyt signaalin, että sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan on strategia, ”jolla ei ole seuraamuksia”, Liechtensteinin YK:n lähettiläs Christian Genaweser sanoi ennen yleiskokousta.

YK:n päätöslauselmassa kehotetaan kaikkia konfliktiin osallistuneita osapuolia ja kansalaisyhteiskuntaryhmiä toimittamaan tietoja ja todisteita työryhmälle.

Syyrian sodassa on kuollut vuoden 2011 jälkeen yli 400 000 ihmistä ja puolet 22 miljoonaisesta kansasta elää pakolaisina.

Lähteet: AP, Reuters