Berliinin iskusta epäillyllä on vankilatausta

Tunisialaisen Anis Amrin aiemmat tuomiot ovat estäneet häntä saamaan turvapaikkaa. Mies on esiintynyt kuudella eri nimellä ja kolmen eri maan kansalaisena.

Saksan liittotasavallan rikospoliisi BKA antoi 21. joulukuuta 2016 kansainvälisen etsintäkuulutuksen tunisialaisesta Anis Amrista. Häntä epäillään Berliinin iskun tekijäksi. Kuva: EPA

Kansainvälisesti etsintäkuulutetulla, tunisialaisella Anis Amrilla on väkivaltainen ja rikollinen tausta. Saksan viranomaisten etsintäkuulutuksen jälkeen Tunisian turvallisuuspalvelu on kuulustellut Berliinin iskusta epäillyn Anis Amrin sukulaisia heidän kotonaan Keski-Tunisiassa.

Tunisialainen radio Mosaique FM kertoi, että epäilty Amri on tuomittu aiemmin väkivaltarikoksista sekä Italiassa että kotimaassaan Tunisiassa. Epäillyn perhe elää köyhyydessä ja hänen vanhempansa ovat eronneet.

Tunisiassa hänet on tuomittu poissa olevana väkivaltaisesta ryöstöstä viideksi vuodeksi vankilaan. Italiassa hän oli neljä vuotta vankilassa sytytettyään tulipalon koulussa.

Italian uutistoimisto ANSA raportoi, että Amri määrättiin karkotettavaksi kotimaahansa Italiasta hänen vapauduttuaan vankilasta. Tunisian viranomaiset eivät kuitenkaan hoitaneet Amrin papereita ajallaan, joten häntä ei koskaan lähetetty takaisin Tunisiaan.

Epäillyn isä on kertonut poikansa lähteneen Tunisiasta seitsemän vuotta sitten. Amri saapui saksaan heinäkuussa 2015.

The New York Times -lehden mukaan epäilty tunisialaismies etsi verkosta pomminteko-ohjeita.

Aiemmat tuomiot estivät turvapaikan saamisen

Aiemmat tuomiot ovat estäneet häntä saamasta turvapaikkaa Saksassa. Saksan viranomaiset hylkäsivät hänen turvapaikkahakemuksensa heinäkuussa. Viranomaiset ovat olleet valmiita karkottamaan hänet maasta, mutta eivät ole voineet sitä tehdä, koska hänellä ei ole voimassa olevia henkilöllisyystodistuksia.

24-vuotiaalla miehellä uskotaan olevan yhteyksiä islamistiverkostoihin ja häntä on tutkittu terroriuhan vuoksi. Viranomaiset ovat varoittaneet Amrin voivan olla aseistautunut ja väkivaltainen jo kuukausia sitten.

Saksan viranomaiset ovat seuranneet epäiltyä miestä puolen vuoden ajan ennen Berliinin iskua. Amrin on todettu sekaantuneen muun muassa huumeisiin ja kapakkarähinöihin.

Amri on esiintynyt kuudella eri nimellä ja kolmen eri maan kansalaisena. Hänen lompakkonsa löytyi Berliinissä hyökkäyksessä käytetyn rekan ohjaamosta.

Die Welt -sanomalehden mukaan Saksan poliisin erikoisjoukot ovat tehneet keskiviikkona kotietsinnän kahteen huoneistoon Berliinissä. Epäiltyä hyökkääjää ei kuitenkaan ole löytynyt.

Saksan viranomaiset ovat edelleen varovaisia arvioissaan. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziére muistuttaa, että Amri on ”epäilty, ei välttämättä tekijä”. Hän painottaa, että tutkimuksia jatketaan kaikkiin suuntiin.

Lähde: Reuters, AP