Ranska ja Britannia ajavat pakotteita Syyrialle

Ranska ja Britannia haluavat myös kansainvälisesti kieltää helikoptereiden myymisen Syyrialle. YK:n ja OPCW:n mukaan Syyria on käyttänyt helikoptereita kemiallisten aseiden levittämisessä.

Ulkomaat
YK:n turvallisuusneuvoston istunto syyskuussa 2016.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto syyskuussa 2016.Jason Szenes / EPA

Ranska ja Britannia haluavat YK:n turvallisuusneuvoston kieltävän helikoptereiden myymisen Syyriaan sekä määräävän Syyrialle pakotteita kemiallisten aseiden käyttämisestä.

Uutistoimisto AFP:n saamassa päätöslauselmaesityksessä vaaditaan varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoja neljälle Syyrian virkamiehelle ja kymmenelle yritykselle mukaan lukien Syyrian tutkimuskeskus, jolla on yhteyksiä kemiallisten aseiden kehittämiseen.

Britannian YK-suurlähettiläs Matthew Rycroft kuitenkin sanoi, että toimenpiteiden on oltava merkittäviä ja vaati seuraamuksia väärinkäytöksille.

Turvallisuusneuvoston odotetaan äänestävän ehdotuksesta ensi viikolla.

Venäjän arvioidaan jälleen torppaavan hankkeen. Venäjä on Syyrian ja presidentti Bashar Al-Assadin tunnettu liittolainen ja on käyttänyt veto-oikeuttaan jo kuusi kertaa Syyriaan liittyvissä äänestyksissä.

Ranska ja Britannia eivät kuitenkaan aio luvuttaa vaan jatkavat päätöslauselmaluonnoksen eteenpäin viemistä.

– Jatkamme työtämme neuvostossa kollegoidemme suhteen, Rycroft sanoi.

Useita todisteita kemiallisten aseiden käytöstä

YK ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö, OPCW ovat löytäneet useita todisteita siitä, että Syyrian armeija on käyttänyt kemiallisia aseita kolmessa kylässä Pohjois-Syyriassa vuonna 2014 ja 2015.

Tuoreimman raportin mukaan hallituksen joukkojen helikopterit lensivät kahdesta lentotukikohdastaan ja levittivät klooria Qmenasin, Talmenesin ja Sarminin kyliin.

Kloori kuuluu kemiallisten aseiden kieltosopimukseen. Syyrian liittyi sopimukseen vuonna 2013 Venäjän painostuksesta.

Venäjä on sanonut, että raportin tulokset ovat "epäselviä", eivätkä ne ole riittävän vahva todiste seuraamuksille.

Lähteet: AFP