1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Okinawa

Yhdysvallat luovuttaa Japanille maata Okinawan saarelta – sotilastukikohdan vastustajille laiha lohtu

Okinawalla sijaitsevan Yhdysvaltain sotilastukikohdan vastustus kuohahti jälleen viime viikolla, kun amerikkalaiskone tippui mereen.

Okinawa
Rivi sotilaita kasvosuojuksissaan tarkkailee iäkkäitä mielenosoittajia, joiden kylteissä vaaditaan englanniksi ja japaniksi, että kaikki tukikohdat suljetaan.
Mielenosoittajat kokoontuivat kesällä Kadenan ilmatukikohdan lähistölle vaatimaan Yhdysvaltain tukikohtien sulkemista, kun Kadenan työntekijä oli tunnustanut murhanneensa okinawalaisnaisen.Hitoshi Maeshiro / EPA

Yhdysvallat luovuttaa tänään torstaina Japanille noin 4 000 hehtaarin maa-alueen Okinawan saarelta. Kyseessä on suurin siirto sitten vuoden 1972. Alue kattaa vajaan viidenneksen Yhdysvaltain hallussa olevasta maasta Japanin eteläisellä saarella.

Saarella olevan Yhdysvaltain sotilastukikohdan vastustajat pitävät luovutusta lähinnä lohdutuspalkintona (siirryt toiseen palveluun). Luovutettava alue saaren pohjoisosassa on harvaan asuttua, kun muun muassa yhä Yhdysvalloille jäävät Futenman ja Kandenan tukikohdat sijaitsevat lähellä tiuhaa asutusta saaren eteläosissa.

Tukikohdissa 50 000 työntekijää

Saarelaisten ovat valittaneet vuosia, että he joutuvat kantamaan suurimman taakan Yhdysvaltain läsnäolosta Japanissa. Miljoonan asukkaan saarella on pysyvästi noin 30 000 yhdysvaltalaissotilasta sekä noin 20 000 siviilityöntekijää.

Okinawan pinta-ala vastaa noin prosenttia Japanin kokonaispinta-alasta, mutta noin 70 prosenttia Yhdysvaltain Japanissa hallitsemasta maasta sijaitsee saarella.

Amerikkalaisjoukkojen vastustus kuohahti viimeksi kesällä, kun kymmenettuhannet kokoontuivat osoittamaan mieltään tukikohtaa vastaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tukikohdan työntekijä pidätettiin epäiltynä okinawalaisen raiskauksesta ja murhasta.

Lentoturma huolestuttaa

Viikko sitten huoli heräsi jälleen, kun amerikkalainen MV-22 Osprey -kone syöksyi mereen saaren lounaispuolella. Asukkaan pelkäävät, että asutuksen lähellä lentävät koneet aiheuttavat lisää onnettomuuksia.

Yhdysvaltalaisjoukkoja MV-22 Osprey -koneen hylyn luona Okinawan rannalla.
Yhdysvaltalaisjoukot katselevat MV-22 Osprey -koneen hylkyä Okinawan rannalla. Kone syöksyi mereen 13. joulukuuta.Hitoshi Maeshiro / EPA

Japanin hallitus on suunnitellut siirtävänsä Futenman merijalkaväkitukikohdan kauemmas asutuksesta, saaren keskiosassa sijaitsevaan Henokoon.

Oikeusistuin päätti tiistaina hyväksyä suunnitelman, mikä oli tappio amerikkalaisjoukkojen vastustajille, jotka halusivat ajaa tukikohdan kokonaan pois Okinawalta.

Muun muassa saaren kuvernööri Takeshi Onaga vastustaa tukikohtaa. Japanilaismedioiden mukaan hän ei aio osallistua torstaiseen luovutusseremoniaan.

_Lähteet: AFP, Reuters _

Lue seuraavaksi