Kuhmoinen sai luvan siirtyä Keski-Suomesta Pirkanmaalle – muiden siirtohalut tyrmättiin

Jämsä, Reisjärvi, Pieksämäki ja Savonlinna eivät saaneet lupaa maakunnan vaihtamiseen.

maakunnat
Kuhmoisten keskusta
Isto Janhunen / Yle

Pirkanmaa on saamassa uuden kunnan ja lisää asukkaita sote- ja maakuntauudistuksen myötä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertoi keskiviikkona, että noin 2 300 asukkaan Kuhmoisten kunta siirtyy Keski-Suomesta Pirkanmaahan. Maakunnan vaihdos tapahtuu vuoden 2019 alussa.

– Kuhmoinen esitti valtuustonsa yksimielisellä päätöksellä siirtymistä Pirkanmaahan, niin me kannatamme sitä, Vehviläinen totesi.

Kuhmoisten kunnanvaltuusto linjasi joulukuussa 2015 yksimielisellä päätöksellään haluavansa kuulua Pirkanmaahan. Valtuusto perusteli ratkaisuaan erityisesti sillä, että Kuhmoinen on jo osa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä ja valtaosa asioinnista suuntautuu Pirkanmaalle.

Näkymää Kuhmoisista joulun alla 2016
Isto Janhunen / Yle

Porosta saatava luulääke voi mullistaa murtumahoidot – suomalaisvalmistaja tähtää miljardimarkkinoille

Muitten siirtohaluille tyrmäys

Hallitus ei myöntänyt muita muutoksia maakuntajakoon, eli esimerkiksi Kuhmoisten naapuri ja yhteistyökumppani Jämsä pysyy osana Keski-Suomea.

Jämsässä päätöstä hämmästellään. Kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu pitää valitettavana, että kunnat pakotetaan erilleen vuosikymmeniä jatkuneen yhteistyön jälkeen. Kuhmoinen on tähän asti ostanut mm. terveyspalveluita Jämsältä.

– Eivät maakuntarajat sinänsä ole esteenä kuntalaisten palveluille, mutta suunnittelu tässä katkeaa; Keski-Suomessa suunnitellaan Jämsän osalta omat ratkaisut ja Kuhmoisten osalta Pirkanmaalta omat ratkaisut, Liehu sanoo.

Myös Reisjärvi, Pieksämäki ja Savonlinna olivat anoneet lupaa maakunnan vaihtamiseen, mutta hallitukselta ei lupaa herunut. Aiemmin, keväällä hallitus hyväksyi maakunnan vaihdoksen Heinäveden, Iitin, Isokyrön ja Joroisten osalta.