Hyppää sisältöön

Tutkimus suosittelee lapsia päivähoitoon alle 3-vuotiaina

Varhain päiväkodin aloittaneet lapset kouluttautuvat pidemmälle kuin kotihoidossa olleet lapset. Päivähoidon positiiviset vaikutukset sivuutetaan helposti keskustelussa, sanoo sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

Kuva: Henrietta Lehtinen / Yle

Varhaisessa vaiheessa päiväkotihoitoon laitetut lapset kouluttautuvat kotihoidossa olleita lapsia pidemmälle, kertoo Turun yliopiston tutkimus. Vastaavanlaisia tuloksia on aiemmin kuultu muista Pohjoismaista. Silti Suomessa helposti sivuutetaan päivähoidon positiiviset vaikukset, sanoo sosiologian professori Jani Erola Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Alle kolmevuotiaina päivähoidon aloittaneet lapset jatkavat todennäköisemmin opintojaan peruskoulun jälkeen kuin vielä kolmevuotiaina kotona hoidossa olleet lapset. Sama pätee korkeakouluopintoihin, tutkimuksesta ilmenee.

Päivähoidon aloittaminen korreloi vanhempien koulutustason kanssa. Korkeakoulutetut vanhemmat laittavat lapsensa varhaisemmassa vaiheessa päivähoitoon. Tämä nousee erityisesti esille yksivuotiaina päivähoidon aloittaneiden lasten kohdalla, Erola toteaa.

Perheen koulutustausta ei kuitenkaan selitä kokonaan sitä, miksi päivähoidon varhain aloittaneet lapset kouluttautuvat pidemmälle. Tutkimuksen mukaan kolmasosa päiväkotihoidon positiivisista vaikutuksista pysyy, kun vanhempien koulutustausta otetaan huomioon.

– Jos siellä jonkinlainen vaikutus on, niin se on nimenomaan positiivinen eikä suinkaan negatiivinen kuten suomalaisessa keskustelussa on usein oletettu, Erola sanoo.

Toisin kuin muissa pohjoismaissa, Suomessa päivähoidon vaikutukset näkyvät kaikissa koulutustasoissa.

– Muissa Pohjoismaissa on nähty se, että positiivinen efekti liittyy erityisesti huonommista asemista tuleviin lapsiin, Erola kertoo.

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan sillä ei ole suurtakaan väliä, laittaako lapsensa päivähoitoon yksivuotiaana vai kolmevuotiaana.

– Voisi sanoa, että kolmevuotiaana tai nuorempana päiväkodin aloittaneille hyöty on suurin.

Suomessa päivähoidon käyttö vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Erolalla on kolme suositusta päivähoidon suosion lisäämiseksi Suomessa.

Ensimmäinen on kotihoidontuen tason madaltaminen ja vastaavasti päivähoitomaksujen pienentäminen. Lisäksi erilaisten hoitomuotojen saatavuus tulee varmistaa, jotta perheet löytävät itselleen sopivat ratkaisut. Kolmanneksi Erolan mukaan olisi tärkeää, että päivähoidon positiivisia vaikutuksia tuodaan esille.