Lehti: Berliinin terrori-iskusta epäilty etsi pomminteko-ohjeita netistä ja oli Yhdysvaltain lentokieltolistalla

Tunisialaismies oli yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten jonkin asteisessa seurannassa. Hänen kerrotaan olleen yhteydessä terroristijärjestö Isisiin älypuhelinsovelluksen avulla.

Saksan liittotasavallan rikospoliisi BKA antoi 21. joulukuuta 2016 kansainvälisen etsintäkuulutuksen tunisialaisesta Anis Amrista. Häntä epäillään Berliinin iskun tekijäksi. Kuva: EPA

Berliinissä joulumarkkinoille tehdystä terrori-iskusta epäilty tunisialainen Anis Amri oli etsinyt netistä ohjeita räjähteiden valmistusta varten, yhdysvaltalaiset viranomaiset kertovat The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Lehti kertoo, että nimettömänä esiintyvien viranomaisten mukaan epäilty oli ollut yhteydessä terroristijärjestö Isisiin ainakin yhden kerran Telegram Messenger -älypuhelinsovelluksen välityksellä.

Viranomaiset kertoivat keskiviikkoiltana, että amerikkalaisten tiedusteluvirastojen tiedossa ollut epäilty oli myös asetettu Yhdysvaltain lentokieltolistallle.

24-vuotias Anis Amri on edelleen kateissa. Saksa on luvannut 100 000 euron palkkion miehen pidättämiseen johtavasta tiedosta.

Epäilty on tuomittu aiemmin väkivaltarikoksista kotimaassaan Tunisiassa sekä Italiassa. Hän oli neljä vuotta vankilassa Italiassa.

Saksassa Amria oli jo aiemmin tutkittu terrorisuunnitelmaan liittyen. Saksan viranomaisten mukaan miehellä on yhteyksiä islamistiverkostoihin.

Amri saapui Saksaan heinäkuussa 2015. Hän haki turvapaikkaa, mutta hakemus hylättiin.