1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Suomen matkailun alamäki näyttää päättyneen

Keski-Suomen matkailu on piristynyt. Tammi-lokakuussa yöpymisten määrä kasvoi lähes neljä prosenttia. Muutos on pieni, mutta merkittävä, sillä edelliset kolme vuotta matkailu on hiipunut.

Keski-Suomi
Syyslomaviikon vilskettä Peurungasta syksyltä 2014
Peurungan kylpylä-hotelli on myyty miltei täyteen joulun aikana.Simo Pitkänen / Yle Keski-Suomi

Keski-Suomen matkailuyrityksissä on povattu kasvua jo pari vuotta. Nyt ennustus näyttää vihdoin toteutuvan. Tilastokeskuksen kokoamasta majoitustilastosta käy ilmi, että yöpymisten määrä maakunnan matkailuyrityksissä on kasvanut tammi-lokakuussa. Muutos on vielä pieni 3,7 prosenttia, mutta sen merkitys on majoitusyrityksille iso. Edeltävät kolme vuotta matkailijoiden määrä on ollut laskussa.

Vuoden tulos riippuu vielä joulun ajasta. Etukäteen varauksia on tehty vaihtelevasti. Esimerkiksi Laukaan Peurungassa joulu on miltei myyty loppuun. Sen sijaan Jämsän Himoksella joulunajan varauksia tuli odotettua vähemmän.

– Jouluna on yllättävän hiljaista. Mökkikylästä on yli puolet täynnä, mutta yleensä on ollut täpötäyttä. Samaa oletimme nyt, kun joulu ajoittuu viikonlopulle ja lumikin tuli hyvissä ajoin, kertoo Himos-Lomien toimitusjohtaja Tiina Mäntyharju.

Sen sijaan uusi vuosi on Himoksella buukattu täyteen.

– Välipäivinäkin varauksia on kolminkertainen määrä eli nekin alkavat olla täynnä, Mäntyharju kertoo.

Aasialaisten matkailu nostamassa päätään

Valtaosa varauksista on kotimaasta. Näin siitä huolimatta, että ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä on ollut tänä vuonna hienoista kasvua. Ulkomaalaisista Keski-Suomi houkuttelee yhä eniten virolaisia, mutta suosio on lisääntynyt myös aasialaisten keskuudessa. Esimerkiksi japanilaisturistien määrä yli kaksinkertaistui tammi-lokakuussa.

Venäläismatkailijoiden määrä vähentyi alkuvuonna, mutta loppuvuoden uskotaan paikkaavan tilannetta. Peurungassa venäläismatkailjoita odotetaan vuoden vaihteessa.

– Uuden vuoden tienoilla on jonkin verran venäläisasiakkaita. Heidän määränsä romahti vuoden 2013 ruplan kurssin putoamisen jälkeen, eikä suurta suosiota ole vieläkään näkyvissä. Mutta pientä piristymistä, arvioi Peurungan palvelupäällikkö Ella Salmela.

Peurungassa, kuten Himoksellakin iso siivu on tänä vuonna tullut tapahtumista. Etenkin kesäaikaan musiikkifestarit ovat lisänneet majoittujien määrää.

Lue seuraavaksi