Herra Ylpön neljän kuukauden irtiotto on ohi: "Tulossa hullumpaa, hevimpää ja hittejä"

Maj Karman laulaja halusi irtautua musiikista kokonaan määrittelemättömäksi ajaksi. Paluu Suomeen tuli eteen yllättävän nopeasti.

rock
Herra Ylppö
Herra Ylppö tehtailee jo uusia hittejä Maj Karmalle.Suvi Rajala / Yle

Neljä kuukautta Espanjan vuoristossa tekivät tehtävänsä. Maj Karman keulakuva Herra Ylppö onnistui ravistamaan stressin harteiltaan. Tauko tuli juuri oikeaan väliin, sillä mies ei ollut ehtinyt lomailla vuosikausiin ja väsymys alkoi painaa.

Päätin, että nyt en ajattele musiikkia ollenkaan. Se oli todella hienoa.

Herra Ylppö

– Olen ollut musiikkibisneksessä mukana vuodesta 2000 lähtien käytännössä ilman minkäänlaista lomaa. Päätin, että nyt en ajattele musiikkia ollenkaan. Se oli todella hienoa.

Rentoa elämää erakkona

Täysin toimettomana Herra Ylppö ei Andalusian vuoristossa ollut. Hän keskitti ajatuksensa esikoiselokuvansa kuvauksiin. Kronos Kairos on mustavalkoinen ja englanninkielinen sci-fi road-movie. Se valmistuu sitten kun valmistuu. Kuvaukset on tehty, mutta linja, rytmi, lopullinen visuaalinen ilme ja rahoitus odottavat vielä omaa aikaansa. Herra Ylppö ei aikataulun kanssa stressaa.

Stressittömyys onkin yksi merkittävimmistä kulttuurieroista, jonka hän halusi tuoda mukanaan Espanjasta Suomeen. Se näkyi neljän kuukauden ajan kaikessa tekemisessä. Liikenteessä joku saattoi pysähtyä keskelle tietä juttelemaan ystävänsä kanssa, eikä siitä syntynyt ruuhka häirinnyt ketään. Kaikilla oli aikaa odottaa. Päällimmäisenä suomalaiseen mieleen jäi kulttuurista se, että mikään ei oikein toiminut, mutta kaikki järjestyi. Se riitti.

Herra Ylppö asui perheineen syrjäisessä paikassa vuoren rinteellä. Kun ajatukset eivät olleet tekeillä olevassa elokuvassa, olivat ne henkeäsalpaavissa maisemissa ja ympäröivässä rauhassa.

Sen kaiken karuuden keskellä tuntui ajoittain jopa yksinäiseltä.

Herra Ylppö

– Sen kaiken karuuden keskellä tuntui ajoittain jopa yksinäiseltä. Itse viihdyin erakkona hyvin, mutta vaimo vähän huonommin.

Uutta materiaalia David Bowien innoittamana

Vaimon perässä perhe palasikin suunniteltua aiemmin Suomeen. Tilanne tuli eteen yllättäen, kun vaimolle tarjottiin töitä Suomesta. Työt alkavat jo tammikuussa. Perhe päätti, että jouluksi tullaan kotiin.

Oli syynä sitten onnistunut irtiotto tai kotiinpaluu, on lauluntekijän kynä käynyt uudella innolla.

– Tämä oli täydellinen loma. Nyt olen täynnä energiaa ja aloin heti Suomeen palattuani kirjoittaa sanoitusta, joka kertoo David Bowien viimeiseksi jääneestä laulusta. Maj Karmalta onkin vielä luvassa hullumpaa, hevimpää ja hittejä, Herra Ylppö lupaa.