1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. restaurointi

Eduskuntatalon ovien jättiurakka kääntyy jo voiton puolelle – puusepänliikkeessä tehdään "kulttuurihistoriallisesti arvokasta työtä"

Vanhassa 1700–luvun pihamiljöössä Limingassa tehdään kulttuurihistoriaa. Sutelan puusepänliikkeessä kunnostetaan puolen tuhatta eduskuntatalon ovea.

Eduskuntatalon ovien entisöintiurakka alkoi jo vuonna 2015. Kuva: Yle

Kuljetusautot ovat rahdanneet kuormakaupalla ovia satojen kilometrien matkan eduskuntatalon peruskorjaustyömaalta Liminkaan jo parin vuoden ajan. Kaikkiaan eduskunnasta kunnostettavia ovia löytyy puolisen tuhatta ja pikku hiljaa suururakka alkaa kääntyä loppusuoralle.

– Pitää tehdä tosi paljon töitä siinä, että löytää sen miten ne on alun perin aikanaan tehty ja ovet pystytään palauttamaan entiseen loistoon, kertoo puuseppä Jussi Sutela, jonka puusepänverstaalla Limingassa Oulun eteläpuolella on jo vuodesta 2015 lähtien urakoitu vanhoja parlamentin ovia paraatikuntoon.

– Loppu onkin sitten vaan raakaa työtä.

Tarkkaa tutkimustyötä ennen kunnostusta

Ovien runkojen kuntoa on selvitetty jopa röntgentutkimuksella. Sen avulla on saatu selville, millaisessa kunnossa katseelta piilossa olevat ovien runkorakenteet ovat. Perusteellisen selvitystyön jälkeen on vielä yhdessä asiantuntijoiden kanssa mietitty oikeat ja kestävät työmenetelmät sekä ovien kunnostukseen kelpaavat materiaalit.

Pitää tehdä tosi paljon töitä siinä, että löytää sen miten ne on alun perin aikanaan tehty ja ovet pystytään palauttamaan entiseen loistoon

Jussi Sutela

– Vasta sen jälkeen lähdetään kemiallisesti poistamaan tämä 80-luvulla laitettu ja nyt UV-säteilyn vuoksi aika paljon krakeloitunut ja halkeillut lakka, joka on myös mennyt ihan keltaiseksi, kertoo restaurointikisälli Ville Hammar, jonka työpöydällä ovat juuri eduskunnan puhemiehen aukion ovet.

Kemiallinen puhdistus tarkoittaa käytännössä spriin ja asetonin sekoitusta, joka sulattaa pintalakan vahingoittamatta loimukoivulla viilutettujen ovien pintarakenteita.

Kulttuurihistoriaa ja perinteistä puusepäntaitoa

– Siinä itsekin ajattelee tätä asiaa ja lähestyy työtä niin, että tässä tehdään kulttuurihistoriallisesti arvokasta työtä, sanoo Ville Hammar.

Verstaalla on jouduttu myös tekemään muutamia ovia uusiksi vanhojen mallien mukaan.

– Kyllähän me aikanaan verstaan alkuaikoina tehtiin aika paljonkin näitä isoja kunnostushommia, kuten isoja kirkkoprojekteja, mutta jossain vaiheessa kunnostustyö jätettiin pois. Sen jälkeen keskityttiin lähinnä uusiin töihin, ja nytkin, kun on tehty tätä kunnostusta ja konservointityötä, puolet porukasta tehnyt uutta tavaraa, kertoo Jussi Sutela.

Eduskunnasta saatu urakka oli kuitenkin sen verran arvokas työ, että siitä ei Jussi Sutelan mukaan kannattanut kieltäytyä.

Siinä itsekin ajattelee tätä asiaa ja lähestyy työtä niin, että tässä tehdään kulttuurihistoriallisesti arvokasta työtä

Ville Hammar

– Onhan se iso ja merkittävä työ.

Historiallisesti arvokkaiden ovien käsittelytapojen mietinnässä ovat olleet mukana myös restauroinnin asiantuntijat, arkkitehdit ja eduskuntatalon rakentajat.

– Käsiteltävinä meillä on ollut ihan siivouskopin ovesta pääministerin oveen, niin, ettei tämä pelkkää yksitoikkoista puurtamista ole ollut, sanoo Hammar.

Vaikka ulkokuoren kunnostaminen onkin vaativaa ja haasteellista työtä, ovien perusrakenne on ollut yllätys puusepille. Työpöydälle on noussut tähän mennessä vain yksi vääntynyt ovirunko.