1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin tuunaat joulukinkun jämistä välipäivien ateriat – ruokabloggaajan, huippukokin ja martan vinkit

Jos joulukinkku alkaa jo kyllästyttää, kinkun lopusta saa muunneltua täysin uusia ruokalajeja.

jouluruoka
kinkkua
Yle

Joulukinkun tuunausehdotuksia antavat ruokabloggaaja Hanna Hurtta, Marja Kuuteri Pirkanmaan Martoista sekä huippukokki Akseli Herlevi. Ruoka-ammattilaiset muistuttavat, että kinkun täytyy olla hyvin säilytettyä.

Ruokabloggaaja: lämpimät voileivät tai pyttipannu

Hannan Soppa -ruokablogia pyörittävä Hanna Hurtta tuunaa itse joulukinkun lopusta lämpimiä voileipiä. Vaikkapa joululimpun viipaleen voi voidella voilla ja sinapilla. Kinkun lisäksi bloggaaja laittaa leivän päälle esimerkiksi tomaattia tai tuoretta ananasta sekä juustoraastetta. Leipä saa olla uunissa, kunnes juusto on sulanut.

Hanna Hurtan toinen tuunausehdotus on pyttipannu. Kinkunpalojen lisäksi pannulle voi heittää rosollin jäänteet sekä hiukan lisää perunaa tai sipulia. Pyttipannun voi tarjoilla paistetun kananmunan, sinapin tai vaikkapa sienisalaatin kanssa.

Martta: kinkkukiusaus

Joulukinkun lopun saa todella helposti jatkojalostettua kinkkukiusaukseksi. Marttojen Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Marja Kuuteri neuvoo, että helpoimmalla pääsee hakemalla pussillisen peruna-sipulisekoitusta kaupan pakastealtaasta. Siihen lisätään viipaloitu kinkku, ruokakermaa, suolaa ja pippuria. Kiusaus saa olla uunissa suurin piirtein tunnin.

Huippukokki: japanilainen burgeri

Jos on valmis näkemään hiukan enemmän vaivaa, voi lähteä eksoottisemmalle linjalle. Burgereista pitävä huippukokki Akseli Herlevi tekisi joulukinkusta japanilaisen hamukatsu-hampurilaisen. Kinkunviipale kieritellään vehnäjauhoissa, sitten rikki vatkatussa kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. Viipale ruskistetaan kunnolla kuumalla pannulla, jossa saa olla öljyä jopa sentin verran.

Burgerin sämpylää voi paahtaa uunissa hiukan. Kinkun lisäksi Herlevi laittaisi väliin vähän majoneesia, HP-kastiketta ja aivan hienoksi leikattua kaalia. Jos aineksia on saatavilla, mukaan voi lisätä vielä kevätsipulia.

Jos kinkkua on pidetty useana päivänä pitkään pöydässä, sen laatua kannattaa tarkkailla. Pilaantumisen haistaa ja maistaa.

Lue seuraavaksi