Johtajaylilääkäri iloitsee ensihoitoa koskevasta linjauksesta: "Juuri niin kuin pitää olla"

Hallituksen linjauksen mukaan kaikki 18 maakuntaa järjestävät ensihoidon, ja myös pelastustoimi on järjestettävä samoissa maakunnissa.

ensihoito
Ambulanssi paloasemalla lähtövalmiina.
Katriina Laine / Yle

Hallitus linjasi keskiviikkona osana sote-ratkaisua, että kaikki 18 maakuntaa järjestävät ensihoidon, ja näin ollen myös pelastustoimi on järjestettävä samoissa maakunnissa.

Palomiesliiton järjestöjohtaja Kim Nikula pitää ratkaisua kaikista kiireisimmän hoidon näkökulmasta hyvänä.

– Kun ensihoito siirtyy 18 maakuntaorganisaatiolle, on tästä näkökulmasta äärimmäisen positiivinen asia, että pelastustoimi on yhteneväisesti näillä alueilla toteuttamassa palveluita.

Käytännössä hallituksen linjaus merkitsee sitä, että myös tulevaisuudessa yhä useammalla palomiehellä on ensihoitajan koulutus. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa pelastushenkilöstöä tarvitaan paljon.

– Tämä mahdollistaa sen, että pelastajat voivat tehdä kumpaakin työtä. Meillä on jo käynnistynyt hanke, jossa haetaan tulevaisuudessa sellaista koulutusmallia, että pelastajat olisivat valmistuessaan myös koulutettuja ensihoitajia, sanoo sisäministeriön pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

Uuden mallin on määrä olla käytössä vuoden 2019 alusta lähtien.

Johtajaylilääkäri tyytyväinen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän johtajaylilääkäri Kati Myllymäki pitää ensihoidon järjestämistä koskevaa linjausta erinomaisena, "juuri niin kuin pitää olla".

Hän on tyytyväinen molempiin: siihen, että kaikki 18 maakuntaa järjestävät ensihoidon, ja siihen, että näin ollen myös pelastustoimi on järjestettävä samoissa maakunnissa.

– Etelä-Savossahan on nyt maakunnallinen pelastuslaitos ja ikään kuin kaksi ensihoitojärjestelmää: Etelä-Savon sairaanhoitopiirillä on ollut omansa ja Itä-Savon sairaanhoitopiriillä omansa. Nyt jos saataisiin ne kaikki samaan nippuun niin, että pelastustoimi ja kaksi erillistä ensihoidon järjestelmää toimisivat yhteen.

Hän toteaa, että ensihoito on linkki potilaan kodin ja keskussairaalan päivystyksen välillä.

– Ja kun puhutaan liikenneonnettomuuksista ja äkkitilanteista, pelastuslaitoksen ammattilaiset ovat erittäin tärkeitä työkavereita ensihoidon ammattilaisille.

"Alueellinen tuntemus tärkeää"

Myllymäen näkemyksen mukaan on hyvä, ettei ensihoidon järjestäminen siirry valtaville alueille. Kilpailevana mallina oli ensihoidon keskittäminen viidelle alueelle.

Alueellinen tuntemus on tärkeää, hän sanoo.

– Jos se olisi mennyt viidelle alueelle, niin ei esimerkiksi Kuopiosta käsin niin niitä Pertunmaan mummon olosuhteita tunneta.

Hänen mielestään viiden alueen malli olisi ollut hankala.

– Kun ensihoitajat tuovat meille potilaan, hehän toimivat tiimissä keskussairaalamme henkilöstön kanssa. Lisäksi kun ensihoito on auttamassa vaikkapa palvelutalossa tai terveysasemalla, olisi outoa, että se olisi eri työnjohdon alla, eri rahoituksella ja eri pelisäännöillä.