yle.fi-etusivu

Joulun "superjuna" nielaisee 1 500 matkustajaa, ja arvio on, että 200 heistä haluaa oluen

500 kupillista kahvia, omakotitalon edestä sähköä… Katso, millainen on aatonaaton "superjuna", joka vie ennätykselliset puolitoista tuhatta joulunviettäjää pohjoiseen.

junat
Grafiikka
"Superjunaksi" kutsuttu junavuoro lähtee iltapäivällä Helsingistä. Se kuljettaa 1 500 ihmistä joulunviettoon pohjoiseen.Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Junaan lastataan tavaraa enemmänkin. Näin vastaa VR, kun kysyy, riittääkö ruokaa ja juomaa varmasti kaikille halukkaille.

Kyse on matkustajamäärältään poikkeuksellisen suuresta junavuorosta, aatonaaton "superjunasta", niin kuin VR itse sitä nimittää (siirryt toiseen palveluun).

Yle kokosi yhteen joukon yksityiskohtia Helsingistä Rovaniemelle kulkevasta ennätysjunasta. Kävi ilmi esimerkiksi, että VR ennakoi joka kolmannen matkustajan haluavan kupillisen kahvia ja että juna kuluttaa sen verran sähköä, että Tampereen teknillisen yliopiston mukaan se vastaa sähkölämmitteisen omakotitalon vuosienergiaa.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Joulun superjunaan mahtuu enimmillään puolitoista tuhatta matkustajaa, ja juuri se tekee siitä poikkeuksellisen, ei junan pituus – matkustajamäärä on tiettävästi rauhanajan suurin.

Junat ovat olleet aiemmin ainakin osittain yksikerroksisia, kun taas superjunassa kerroksia on kauttaaltaan kaksi. Sen takia myös matkustajia mahtuu enemmän.

Viime jouluna suurin yksittäinen juna oli 850-paikkainen, monena aiempana jouluna ja juhannuksena on ajettu kuitenkin myös 1 200-paikkaisia junia, VR taustoittaa.

Onko aatonaaton superjuna sitten kansainvälisesti poikkeuksellisen iso?

Kattavaa tietoa asiasta ei ole, VR vastaa mutta kertoo, että esimerkiksi 20-vaunuisen yksikerroksisen Eurostar-kanaalitunnelijunan kyytiin mahtuu 750 matkustajaa.

Tänään iltapäivällä Helsingistä lähtevä jättijuna on käytännössä myyty jo loppuun, kerrottiin VR:n viestinnästä eilen torstaina. Joulun menoliikenteessä aatonaatto onkin vilkkain matkustuspäivä niin maanteillä kuin raiteilla.

Kaiken kaikkiaan joulunviettoon matkustaa raiteita pitkin tänä vuonna peräti satatuhatta matkustajaa, VR on arvioinut (siirryt toiseen palveluun).

Pohjoisesta etelään suuntautuvan paluuliikenteen VR sanoo painottuvan tapaninpäivälle eli ensi maanantaille.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puolustusvoimat

"Yksittäistapauksia": Naissotilaat kokevat syrjintää ja häirintää puolustusvoimissa – silti he purevat hammasta ja ottavat kaiken vastaan

Urheilu

Norjalaiset romahtivat! Neljä suomalaisnaista jatkoon sprintissä

Kaamos

Kaamos alkoi tänään Nuorgamissa – jatkuu pitkälle tammikuuhun

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla