1. yle.fi
  2. Uutiset

KHO: Poromerkki ilman paliskunnan hyväksyntää

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on ratkaissut Näkkälän paliskuntaa koskevan kiistan uudesta poromerkistä.

poronhoito
Kuvassa 14 poronhoitoasetuksessa lueteltua ja lisäksi kolme Paliskuntain yhdistyksen hyväksymää lisämerkkiä.
Kuvassa 14 poronhoitoasetuksessa lueteltua ja lisäksi kolme Paliskuntain yhdistyksen hyväksymää lisämerkkiä.Paliskuntain yhdistys

KHO:n mukaan paliskuntain yhdistys saattoi pätevästi hyväksyä uuden poromerkin ilman paliskunnan esitystä.

Tapauksessa paliskunnan hallitus ei tehnyt uutta poromerkkiä puoltavaa eikä vastustavaa esitystä.

KHO katsoi poronhoitolakia ja asetusta tulkiten, että paliskunnan passiivisuus ei estänyt Paliskuntain yhdistystä hyväksymästä hakemusta uudesta poromerkistä.

Poromerkki osoittaa poron omistajan. Merkki leikataan poron korvien reunoihin.

Poronhoitoasetuksessa luetellaan nimeltä 14 erimallista leikkausta eli tekoa. Ne ovat pistel, tiili, pykälä, hanka, rappuhanka, poikki, haara, halki, vita, terotus, ketunkanto, vastahanka, reikä ja reiästä halki sekä linnunvarvas.

Poromerkki koostuu useamman leikkauksen yhdistelmästä. Poronhoitoasetuksen mukaan poromerkin pitää erottua selvästi toisista merkeistä, niin ettei sekaantumisvaaraa ole.

Harjaantuneet poronhoitajat tunnistavat eri merkit ja siten poronomistajan paljaalla silmällä melko kaukaa ja kiikarilla pitkänkin matkan päästä.

Tässä tapauksessa Näkkälän paliskunta perusteli valitustaan uudesta poromerkistä sekaantumisvaaralla eli sillä, että uusi merkki on sekoitettavissa jo käytössä oleviin vanhoihin merkkeihin. Paliskuntain yhdistyksen, Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ja KHO:n mielestä sekaantumisvaaraa ei ollut.

Lue seuraavaksi