Lätkää, hirvenmetsästystä, vanhoja elokuvia – näin Oulun johtajat irrottautuvat arjesta

Oulun johdon päiväkirjat paljastavat, kuinka kiireiseen aikatauluun mahtuu myös omaa aikaa ja eritoten liikuntaa.

Oulu
Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen viikkopäiväkirja.
Kaupunginjohtajan päivä on pitkälti sihteerin käsialaa. Päivät ovat pitkiä ja hommia riittää viikonloppuisinkin.Timo Sipola / Yle

Oulun kaupungin johdolla on erilaisia strategioita jaksaa työssään. Paljon on silti yhteistä. Melkein kaikilla se on liikunta.

Kahdeksan oululaista kuntajohtajaa piti viikon päiväkirjaa tekemisistään (siirryt toiseen palveluun) Yle Oulua varten. Useimmat heistä työskentelevät myös viikonloppuisin ja monelle kunnon hikiliikunta on paras keino pitää yllä työvireyttä.

Johtavan kunnallisvirkamiehen päivät täyttyvät hyvin pitkälle kokouksista ja palavereista. Toisin kuin yrityselämässä nykyään myös enemmän tai vähemmän pakollisia iltarientoja riittää.

Neljällä päiväkirjaa pitäneistä Oulun johtajista on insinöörikoulutus ja osalla heistä myös kokemusta yksityisellä puolella työskentelystä. Varsinkin heille hien pintaan tuova liikunta vaikuttaisi olevan selvä valinta jaksamisen hallinnassa. Liikuntaa kiinnostaa myös joukon juristia. Vähiten hikilliikunta innostaa terveystieteen ja hallintotieteen maistereita.

Kaupunginjohtaja pelaa jääkiekkoa

Alkuvuodesta kaupunginjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäävän Matti Pennasen kalenteri on ollut lähes kiinni kuukaudeksi eteenpäin jo yli kymmenen vuotta.

– Kolmen kuukauden suunnittelulla mennään. Viikoksi eteenpäin sekä päivät että illat ovat täysin kiinni. Tässä tehtävässä 24/7 on kiinni, mutta sen kanssa pitää oppia elämään. Harvoin on täysin vapaita viikonloppuja. Lauantain pyrin rauhoittamaan kokonaan, muotoilee Pennanen.

Se tarkoittaa sitä että puhelin on äänettömällä ja vain tekstiviestit tulevat läpi. Viimeistään sunnuntaina seuraavan viikon ohjelmaa on alettava katsomaan.

Hyvä sihteeri on todella tärkeä tällaisessa tehtävässä jossa aika koskaan riitä ja ajankäyttö on jatkuvaa valintaa.

Lauantain pyrin rauhoittamaan kokonaan

Matti Pennanen

Pennaselle säännöllinen hikiliikunta on jaksamisen perusta. Juoksulenkit, pyöräily, rullaluistelu ja hiihto muodostavat rungon yksilölajeista. Joukkueurheilua on vaikeampi sovittaa aikatauluihin.

Jos on Raahessa "poikien" kanssa jääkiekkoturnauksessa kuten päiväkirjaviikolla, se pitää laittaa kalenteriin jotta aika löytyy.

– Liikunta auttaa unohtamaan, keskittymään ja palautumaan. Pitää pystyä harrastamaan kunnon liikuntaa keskimäärin vähintään kolme kertaa viikossa.

Kaupunginjohtajan hommassa Pennanen on huomannut, että jos on stressaantunut, ei pysty tukemaan omaa organisaatiota.

– Ei voi olla kärttyinen ja poissaoleva, naurahtaa Pennanen.

Sitten on aikoja jolloin kännykät vain pitää sulkea.

– Lomat pyrin pitämään ja iltavalvomiset pyrin laistamaan viimeisen päälle. Jos univelkaa rupeaa syntymään, niin kellojen pitää soida, sanoo ennen virkamiesuraansa kansainvälisissä rakennusurakoissa työskennellyt Pennanen.

Elinkeinojohtaja käy hirvimetsällä

Liikunta, luonto ja perhe ovat Oulun elinkeinoliikelaitos Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursulan voimanlähteet.

– Joka viikko yksi päivä töistä vapaata. Yleensä se on lauantai. Joskus joudun uhraamaan senkin. Viikossa on 2 - 3 ulkoilu- tai kuntoilutapahtumaa yleensä. Nyt se oli hirvenmetsästyspäivä jolloin kävelin paljon. Oulussa kuljen töissä kaikki välit pyörällä, kertoo Ala-Mursula.

Joitakin asioita voi itsekin suunnitella, mutta aika paljon Ala-Mursula kertoo olevansa muiden vietävänä. Kohtuudella omaa ajankäyttöään hän kuitenkin kokee pystyvänsä nykyisessä työssä hallitsemaan.

Luonto on suojannut minua hyvin koska pikkupojasta lähtien olen nukkunut vain 6 tuntia yössä

Juha Ala-Mursula

– Tässä tehtävässä en ole ollut niin stressaantunut kuin yksityisen puolen tulosvastuutehtävissä missä on vielä kovemmat paineet saada asioita tapahtumaan, toteaa Nokia Siemes Networksiltä kaupungin palvelukseen tullut Ala-Mursula.

Hän kertoo normaalin työviikkonsa olevan 55 - 60 tuntia.

– Luonto on suojannut minua hyvin koska pikkupojasta lähtien olen nukkunut vain 6 tuntia yössä. Viidellä tunnillakin on vielä virkeä. Aamuherätykset eivät ole mitenkään vastenmielinen asia. Puolisoa harmittaa kun hän joutuu nukkumaan 8 tuntia, hymyilee Ala-Mursula.

Talousjohtaja harrastaa sulkapalloa

Oulun talousjohtaja Jukka Weisell on kauppatieteiden maisteri, mutta hänellä on myös insinöörin tutkinto ja kokemusta sekä insinööritoimistosta että teknisen johtajan töistä Limingassa.

Hän hävisi juuri Oulun kaupunginjohtajakisan Päivi Laajalalle ratkaisevassa kaupunginvaltuuston äänesyksessä luvuin 34 - 33.

Palaverit täyttävät suurimman osan Weisellinkin päivistä.

Liikuntaa kertyy viikossa noin kuusi tuntia

Jukka Weisell

– Ajankäyttö määräytyy aika paljon muiden tarpeiden mukaan. Kohtuullisen täynnä kalenteri on jatkuvasti. Sen mukaan sitä täytyy yrittää elää, koska sen mukaanhan muutkin ihmiset ovat omaa aikatauluaan rakentaneet. Käyn neljän hengen huoneessa joskus yhdellä pöydän kulmalla piipahtamassa, hymähtää Weisell.

Hänenkin jaksamisensa perustuu hikiliikuntaan.

– Jaksamista hallinnoin liikkumisella. Talvisin se tarkoittaa ennen kaikkea sulkapalloa 2-3 kertaa viikossa, keväällä myös hiihtoa. Liikuntaa kertyy viikossa noin kuusi tuntia, laskee Weisell.

Weisellin normiviikko on 60 tuntia. Lauantait hän pyrkii jättämään itselle ja läheisille.

– Sunnuntaina elämä kääntyy jo työn puolelle. Sitä haluaa tehdä työt mahdollisimman hyvin ja se tarkoittaa sitä että sitä käyttää omaakin aikaa työhön, sanoo Weisell.

Yhdyskuntajohtaja juoksee matolla ja katsoo vanhoja elokuvia

Neljäs insinööri tässä joukossa on yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

– Selvä systematiikka viikon kulussa on. Maanantai ja tiistai menevät kaupunginhallituksen ja lautakunnan asioihin. Keskiviikolle varataan henkilöstöasioita ja loppuviikko on kehittämispalavereita, listaa Matinheikki.

Hän huolehtii rentoutumisestaan liikunnan ja elokuvan yhdistelmällä.

Omaa jaksamista hallinnoin ennen kaikkea kävelemällä työmatkat

Matti Matinheikki

– Omaa jaksamista hallinnoin ennen kaikkea kävelemällä työmatkat päivittäin yhteensä 7 kilometriä ja juoksemalla juoksumatolla tunnin verran noin joka toinen päivä. Ja katsomalla vanhoja elokuvia, toteaa Matinheikki.

Viikonloput yhdyskuntajohtaja yrittää pyhittää kokonaan perheelle ja itselle.

– Mutta poliitikot soittelevat ja lähestyvät sähköpostilla sunnuntaisin kaupunginhallituksen ja -valtuuston ja lautakuntien kokouksiin liittyen. Iltapäivisin sunnuntaina luen yleensä sähköpostia ja vastailen niihin.

Sivistysjohtaja hiihtää ja pyöräilee

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä on koulutukseltaan juristi. Hänkin on urheilumiehiä.

– Omasta jaksamisesta huolehdin liikunnalla, kulttuurin harrastamisella ja perheen parissa olemisella. Pitkät hiihto- tai pyörälenkit, luonto, hyvät konsertit ja teatteriesitykset selkeyttävät päähän kertyneen karstan pois, tiivistää Penttilä.

Silloinkin kun työ on tavanomaista paineisempaa Penttilä pyrkii pitämään paineet itsellään.

Pyrin välttämään paineiden välittymistä työyhteisön niskaan

Mika Penttilä

– Pyrin välttämään paineiden välittymistä työyhteisön niskaan.

Muiden Oulun kaupungin johtajien tapaan sivistysjohtajankin viikko-ohjelmaa määrittelevät pitkälti kokoukset ja palaverit.

– Kalenteri ohjaa merkittävällä tavalla ajankäytön suunnittelua, tiivistää Penttilä.

Kokonaan uusiksi päivän juoksutus saattaa mennä jos eteen tulee joku yllättävä tilanne johon pitää reagoida nopeasti.

Hyvinvointijohtaja nukkuu hyvin ja viettää viikonloput perheen parissa maalla

Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto on terveystieteen maisteri. Hän ei ole mikään varsinainen himoliikkuja mutta kävelee Oulussa työmatkansa. Jaksamisen avaimia hyvinvointijohtajalla ovat ennen kaikkea hyvä kahdeksan tunnin yöuni ja viikonloppujen pyhittäminen Simossa sijaitsevaan maaseutukotiin ja perheelle.

Jos ei ehdi pysähtyä ja rauhoittua niin siinä käy äkkiä huonosti

Kirsti Ylitalo-Katajisto

Maanantait menevät kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksissa. Torstaisin on hyvinvointilautakunnan kokous joka sekin kestää 3 - 4 tuntia.

– Maanantaista perjantaihin olen hyvin tiiviisti sitoutunut työhön. Suunnittelen ajankäytön aika tarkkaan. Päällekkäisyyksiä on aina ja pitää valita. Iltatilaisuuksia täytyy vain jättää pois. Jos ei ehdi pysähtyä ja rauhoittua niin siinä käy äkkiä huonosti, sanoo Ylitalo-Katajisto.

Sihteeri varaa hyvinvointijohtajalle joka viikko myös toimistoaikaa jolloin hän on läsnä ja oman työyhteisönsä henkilökunnan tavoitettavissa. Sihteerin merkitys on suuri.

– Minulla on erinomainen sihteeri. Lähimpien alaisten kanssa käyn säännöllisesti kahdenkeskisiä palavereita. Jos minä olen rauhallinen, niin työyhteisökin on rauhallinen. Työyhteisö tarvitsee läsnä olevan johtajan, tiivistää Ylitalo-Katajisto.

Uusi kaupunginjohtaja harrastaa rauhallista kotielämää

Oulun kaupungin uusi kaupunginjohtaja Päivi Laajala on hallintotieteiden maisteri. Myöskään hän ei ole liikuntaintoilija. Viime ajat ovat kuluneet maakunta-soteuudistuksen valmistelun parissa.

– Yritän yhden päivän pitää täysin vapaan töistä. Yleensä se on lauantai. Sunnuntaina papereiden lukuun saattaa joskus mennä jopa kuusi tuntia. Viikonloppuna luen työpapereita ja valmistaudun seuraavaan viikkoon, sanoo Laajala.

Yleensä viikonloppuisin käydään teatterissa, tavataan ystäviä tai käydään kävelylenkillä

Päivi Laajala

Sihteerin apu on hänellekin iso asia. Sihteeri täyttää kalenteria aika suvereenisti.

– Pitäisi välttää kiireen tuntua koska se tarttuu myös muihin. Pitää priorisoida. Pitää olla läsnä työpaikallakin ja johtaa sitä yhteisöä, linjaa Laajala.

Perjantaisin käydään läpi seuraavan ja sitä seuraavan viikon kalentereiden minuuttiaikataulua. Tavoitteena että joka päivä pääsee syömään.

– Yleensä viikonloppuisin käydään teatterissa, tavataan ystäviä tai käydään kävelylenkillä. Jaksamista edistää hyvä ja rauhallinen kotielämä, lenkkeily ja kesällä veneily. Pitää olla vastapainoa sille työlle. Verkostoja pitää rakentaa sinne Ouluun nyt lisää. Ystävyyssuhteet, elokuvat, kirjat tekevät hyvää.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja juoksee aamuisin

Oulun kaupunginhallituksen yrittäjätaustainen puheenjohtaja, filosofian ylioppilas Riikka Moilanen (kesk.), on joukon ainoa poliitikko. Hänen on Oulun kaupungin johdon sihteerien yhteiset palvelut käytössään kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan kanssa. Näiden kolmen ensisijaisesti kaupungin edustamisesta vastaavan henkilön kesken on sovittu, etteivät kaikki ole yhdessä juuri missään tilaisuuksissa.

Moilasellekin hikiliikunta on tärkeää.

Olen löytänyt liikunnan merkityksen vasta myöhemmällä iällä

Riikka Moilanen

– Jaksamisen kannalta liikunta on ykkösjuttu. Aamulla lähden juoksulenkille ja vaikka aamukuudelta ei olekaan vielä hirveän iloinen, niin sen jälkeen jaksaa ja sillä pärjää kyllä. Olen löytänyt liikunnan merkityksen vasta myöhemmällä iällä. Toisaalta olen hyvä nukkumaan. Uni tulee kun panee silmät kiinni ja se on syvää unta, kertoo Moilanen.

Kalenterin ja kokousten tahtiin kuluvat Moilasenkin viikot. Kokousten ja palaverien välillä työhuoneen ovi on auki.

– Olen vähän kummajainen kaupungintalolla kun olen luottamushenkilö, naurahtaa Moilanen.

Hänen päiviensä pituus vaihtelee 8-12 tuntiin. Viikossa tunteja kertyy 45- 50 tuntia. Täsmällistä kokonaistyöaikaa on kuitenkin vaikea laskea. Viikonloppuisin tulee luettua kokouspapereita. vaikea laskea. Normityöaika ei vain riitä.

Voit lukea johtajien päiväkirjamerkinnät täältä (siirryt toiseen palveluun).