Hyppää sisältöön

Poliisikoiralaitos säilyy Hämeenlinnassa – "Tämä oli joululahja meille"

Hämeenlinnassa toimivan Poliisikoiralaitoksen väki sai joululahjansa etukäteen. Laitoksen sijoituspaikkaa pohtinut ohjausryhmä esittää, että laitos jatkaisi toimintaansa edelleen Hämeenlinnassa.

Rinkelinmäellä on seitsemän hehtaarin alueella koulutusalueita, harjoitusrakennus, luokka- ja majoitusrakennus, toimistotilat ja koiratarha. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Poliisiammattikorkeakouluun kuuluvan Poliisikoiralaitoksen sijoituspaikkaa on pohdittu keväästä lähtien. Laitos on toiminut seitsemän hehtaarin alueella jo 90 vuotta kouluttaen kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat. Vanhentuneet tilat Rinkelinmäellä vaativat kuitenkin jo kipeästi peruskorjausta, sillä useammassa rakennuksessa on kosteus- ja homeongelmia.

Sijoituspaikkaa pohtineessa ohjausryhmässä oli jäseniä kiinteistön omistavasta Senaatti-kiinteistöistä, Poliisiammattikorkeakoulusta ja Poliisikoiralaitokselta. Päätöskokous pidettiin tänään torstaina, kertoo Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen.

– Vaihtoehtoja on ollut useita, ja loppusuoralla olivat Poliisiammattikorkeakoulu Tampereella Hervannassa ja Hämeenlinnan Rinkelinmäki. Näiden välillä tehtiin tarkkaa vertailua toiminnallisuuden ja kustannusten osalta. Ohjausryhmä päätyi siihen, että poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselle esitellään ratkaisu, jossa Poliisikoiralaitos jää Hämeenlinnaan.

Ratkaisua puolsivat laitoksen toiminnan ja koulutuksen mahdollisimman hyvä toteutuminen ja taloudelliset seikat, kertoo Kokkonen.

– Hervanta on liian ahdas meidän tarkoituksiimme. Tällä hetkellä suuresta oppilasmäärästä ja läheisestä asutuksesta johtuen siellä ei ole sellaisia toimintamahdollisuuksia kuin Hämeenlinnassa.

Synergiaa poliisiasema Miekkalinnan kanssa?

Hämeenlinna on Kokkosen mukaan myös taloudellisin vaihtoehto. Aiemmin tilojen omistaja Senaatti-kiinteistöt katsoi, ettei remontti kannata. Nyt selvitetään, millaista peruskorjausta tiloissa tehdään.

– Lisäksi haetaan synergiaetuja Hämeen poliisilaitoksen Miekkalinnan poliisiaseman kanssa. Siellä on vapaata tilaa, ja katsotaan, voidaanko joitain meidän toimintojamme osittain tehdä sieltä käsin. Siellä on toimisto- ja yhteistiloja ja ampumarata, mutta tätä käyttöä vasta selvitetään. Tammikuussa varmaan palataan.

– Näillä syillä ohjausryhmä päätyi tähän ratkaisuun ja tämä esitellään lähipäivinä poliisiylijohtajalle, joka sen virallisesti päättää.

Pekka Kokkonen kertoo olevansa tyytyväinen työryhmän työskentelyyn.

– Tämä oli niin kuin joululahja meille, olen tosi iloinen, ja samoin henkilöstökin!