1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni ahertaa jouluna – Helena Marttala on ollut töissä 23 jouluaattoa

Jos aatto ja joulunpyhät menevät työmaalla, perhejoulu sovitellaan sen mukaan. Aattoa voidaan viettää vaikkapa toisena päivänä.

Joulutunnelma
Helena Marttala.
Kemiläisen ravintola Old Gringon hengettärenä tunnettu Helena Marttala on töissä aattonakin.Tiina Rantamartti / Yle

Kotijoulu on aina arvossaan, mutta lukuisat ihmiset ovat myös jouluna töissä. Sairaalat, teollisuuslaitokset sekä poliisi ja pelastuslaitos tarvitsevat miehityksensä kaikkina aikoina.

Nyt myös kaupat ovat yhä laajemmin auki jouluna. Eikä entisaikojen sääntö ravintoloiden kiinnipitämisestä jouluaattona, ole sekään enää pätenyt pitkään aikaan.

Kemiläisen ravintola Old Gringon hengettärenä tunnettu Helena Marttala järjestelee tiskin takana tottunein ottein ravintolaa avattavaan kuntoon. Joulukuusikin on vielä koristeltava.

Old Gringo -ravintola oli ensimmäisiä kemiläisiä ravintoloita, joka vuonna 1992 päätti pitää ovet auki myös jouluaattona.

– Pianhan sen jälkeen muutkin tulivat mukaan, kun huomasivat, että kyllä ihmisiä liikkuu aattonakin, muistelee 23 jouluaattoa ravintolassa asiakkaita palvellut Marttala.

Mä tykkään tosi paljon olla töissä aattona.

Helena Marttala

Työvuoro on lupeissa tänäkin jouluna. Ja baari on todennäköisesti nytkin täynnä. Kiukuttelevaa vuorovastaavaa tiskin takaa ei kukaan taatusti tapaa, sillä Marttala kehuu päivää mukavaksi vailla minkäänlaista ironiaa äänessään.

– Tosi mukavaa. Ei tarvitse miettiä, mihin pitäisi mennä, koska voin kaikille sanoa, että menen töihin. Ja kaikki tietävät, että menen kuitenkin töihin. Mä tykkään tosi paljon olla töissä aattona.

Perhejoulu vietetään sitten kun sopii

Marttalan mukaan käsitys, että jouluaattona baariin raahautuvat vain yksinäiset, lohduttomat ja surulliset ihmiset joutaa romukoppaan.

– Ei todellakaan. Baarissa käyvät kaikenlaiset ihmiset, ihan laidasta laitaan. Paljon on heitä, jotka asuvat muualla ja haluavat lähteä aattona jo tapaamaan tuttuja ja kavereita. Tietysti, jos jollekin yksinäiselle ihmisille on tärkeää tulla tänne ja jutella, niin sehän on tosi hienoa.

Yhtenäkin aattona kävi ainakin viisi joulupukkia, se oli hauskaa.

Helena Marttala

Vielä muutama vuosikymmen sitten jouluaatto kuului kalenterissa baarivapaisiin päiviin. Nyt se on kuin mikä tahansa muukin päivä. Paitsi että ehdottomasti suurin osa, jollei jopa jokainen asiakas ole liikkeellä poikkeuksellisen hyvällä mielellä.

– Ihmiset tulevat hyvällä tunnelmalla. Yhtenäkin aattona kävi ainakin viisi joulupukkia, se oli hauskaa. Ja yksi karannut Lassie-koirakin tuli. Sille tosin sanoin, että olet liian nuori tänne, sä et nyt pääse.

Aatto töissä ei sulje pois Helena Marttalan kotijoulun viettoa. Perheessä toki istutaan viimeisen päälle katetun joulupöydän ääreen. Sitten kun sopii.

– Minulle se päivä voi olla mikä päivä vaan. Vaikka yöllä töiden jälkeen. Tänä vuonna päivää en ole vielä päättänyt, mutta toki joulu pitää aina olla.

Aallon perhe.
Myös torniolaisessa Aallon perheessä työskennellään jouluaattona.Heidi Hannukainen / Yle

Vuorotöissä terästehtaassa aatolle napsahtaa usein työvuoro

Aallon perheessä Torniossa koti on saatettu jouluiseen kuosiin hyvissä ajoin. Siihen on ilmiselvästi totuttu, koska minkäänlaista hässäkkää ei aisti ollenkaan. Merja, Jari sekä lapset Neea, Enni ja Nelli odottavat joulua rauhallisin mielin. Aattokin on jo suunniteltu.

– Perheen kesken rauhallinen joulu. Jari menee aamuvuoroon, minulle sattui nyt vapaata. Työvuorokalenterin mukaanhan se menee, kertoo Merja Aalto.

Aalto myöntää olevansa viimeisen päälle jouluihminen.

Olisi mukava, jos koko perhe voisi olla päivän kotona.

Merja Aalto

– Minulle joulu on tärkeä perhejuhla, josta tykkään aivan hirveästi. Tietysti olisi mukava, jos koko perhe voisi olla päivän kotona.

Outokummun terästehtaalla työskentelevä pariskunta on tottunut vuorotyöhön sekä arjessa että pyhäpäivinä. Ja tietysti lomilla. Työvuoroja voi toki vaihtaa työkaverin kanssa ja joskus tehtaan johto on antanut luvan palkattomaan vapaaseen jouluaattona, jos työtilanne antaa myötä.

Isossa tehtaassa pyörien täytyy kuitenkin pyöriä, olipa sitten arki tai pyhä. Kun perheellisiä työntekijöitä on paljon, voi vuoronvaihtoon olla pyhinä varsin vähän halukkaita.

– Kun ei ollut itsellä lapsia, tuli joskus tehtyä kavereille vuoroja. Nyt kun on lapsia, tilanne on tietysti eri, Jari Aalto sanoo.

Perheeseen tulee kuitenkin perinteinen joulu, vaikka toinen olisi osan päivää tehtaalla.

– Tyttöjen kanssa syödään riisipuuro, valmistellaan jouluruuat, koristellaan kuusi ehkä käydään jouluaamusaunassa. Sitten Jari tulee töistä, vieraat tulevat ja ruvetaan odottamaan sitä joulupukkia. Kyllä se sieltä joulutunnelmakin syntyy, uskoo Merja Aalto.

Lue seuraavaksi