Tylsä ja persoonaton, mutta varma – lahjakortit täyttävät taas pukinkontteja

Lahjakorttien menekki on kiivasta joulumarkkinoilla. Lahjakortti ei ole kaikkein kekseliäin joululahja, mutta lopputulos on taattu.

Lahjakortti
Lahjakortteja telineessä
Sakari Partanen/Yle

Lahjakorttikauppa käy ennätystahtiin ennen joulua. Sopivaa joululahjaa miettivälle lahjakortti on helppo valinta, sillä näin lahjansaaja voi hankkia ainakin taatusti oikean kokoisen tuotteen.

Urheiluvälineitä myyvän Stadiumin Kuopion myymäläpäällikkö Harri Savander arvioi, että lahjakortteja menee pukinkonttiin entistä enemmän.

– Se on helppo valinta, jos ei ole selkeästi tiedossa mikä se toivelahja olisi. Kortti ei ole persoonallisin lahja, mutta toimiva vaihtoehto. Vielä jos lahjansaaja laittaa omaakin rahaa likoon niin saa varmasti mieluisan lahjan itselleen.

Kortti ei ole persoonallisin lahja, mutta toimiva vaihtoehto.

Harri Savander

Myös isoille kaupparyhmille lahjakorteilla on iso merkitys joulukaupassa. Ketjupaikoissa kuluttajalla riittää valinnanvaraa mitä kortilla hankkii.

– Lahjakortilla välttää turhat hankinnat ja palautukset. Meillä joulun osuus lahjakorttimarkkinoista on jopa 60 prosenttia koko vuoden lahjakorttimyynnistä, arvioi Keskon kehityspäällikkö Juha Andelin.

Lahjakortin saa lähes mistä vaan

Sopivaa lahjaa täysissä kaupoissa miettivä pähkäilijä pääsee vähällä hiellä ja vaivalla tyytyessään lahjakorttiin. Myöskään paketointi ei aiheuta suurempaa murhetta kun kortti menee pienessä kuoressa.

Kuopiolaisessa kauppakeskuksessa viime hetken jouluostoksilla ollut Marjo Pitkänen on ostanut rutkasti perinteisiä lahjoja, mutta yksi lahjakorttikin lähti pukinkonttiin. Korttiin kului 30 euroa.

– Se on ihan kiva vaihtoehto, miksipä ei, jos ei löydä konkreettista lahjaa. Lahjakortti sopii varmasti kaikille, kukapa siitä kieltäytyisi, tuumii Pitkänen.

Lahjakortin valinnassa ostajalla on nykyisin todella laajat markkinat. Lahjakortteja saa hyvin erilaisista liikkeistä ja eri tarpeisiin. Vaate- tai urheiluliike ei ole ainoa vaihtoehto.

Eniten liikkuu muutaman kympin lahjakortteja

Sopiva lahjakortti ja sen arvo riippuu täysin lahjansaajasta. Tyypillisesti joululahjakortti on noin 40-50 euroa.

– Mieti mitä lahjakortin saaja harrastaa. Onko kortti isompaa hankintaa varten vai onko se esimerkiksi perinteisen hupparin ostoon, sanoo myymäläpäällikkö Harri Savander.

Tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-pankista sanoo, että lahjakortin summaa harkittaessa on huomioitava saajan ikä ja tarpeet.

– Kannattaa miettiä sopiva aihealue. Lahjakortti käy vaikkapa suksien hankintaan, sanoo Keskon kehityspäällikkö Juha Andelin.

Kannattaa miettiä sopiva aihealue. Lahjakortti käy vaikkapa suksien hankintaan.

Juha Andelin

Siiri Juvonen ja Pekka Lonkila kävivät jouluostoksilla kuopiolaisessa kauppakeskuksessa matkallaan joulunviettoon. Perheen joulu menee Lapissa, mutta pukinkonttiin piti hankkia pari lahjakorttia. Pariskunta hankki kahdelle tuttavalleen 30 euron kortit.

– Olen aina tyytyväinen kun saan lahjakortin. Sen voi käyttää juuri niin kuinka itse haluaa ja se kyllä lämmittää, sanoo Lonkila.

Joulun jälkeen kaupoissa riittää sutinaa kun lahjakortteja lunastetaan. Isoilla ketjuilla kortti on voimassa jopa kaksi vuotta. Pienemmillä liikkeillä korttia voi käyttää yleensä vuoden ajan.

Vaikka käyttöaikaa on paljon voi kortti joskus jäädä hyödyntämättä. Siitä on ainakin osalla kortinsaajista kokemuksia.

– Kyllä joskus on kortti vanhentunut. Onhan se harmittanut, kun rahaa menee hukkaan, sanoo Marjo Pitkänen.