1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Yhdysvaltojen pitäisi estää Israelin siirtokunnat tuomitseva YK:n turvaneuvoston päätös

Donald Trumpin mukaan YK:n ei tule sekaantua Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin. Barack Obama on arvostellut Israelin siirtokuntia pitkään.

Turvallisuusneuvosto
Donald Trump
Donald Trumpin uskotaan tukevan Israelia edeltäjiään enemmän.Tracie van Auken / EPA

Donald Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ei pidä hyväksyä YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, joka vaatii Israelia keskeyttämään siirtokuntien rakentamisen miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Trumpin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi käyttää veto-oikeuttaan eli estää päätös.

– Päätös jättäisi Israelin hyvin heikkoon neuvotteluasemaan ja on erittäin epäreilu kaikille israelilaisille, Trump sanoi lausunnossaan.

Yhdysvaltojen presidentiksi tammikuussa nousevan Trumpin mukaan YK:n ei pitäisi sekaantua Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluihin. Israelin miehitetyille palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat ovat olleet yksi vaikeimmista kysymyksissä neuvotteluissa.

Obama on tuominnut siirtokunnat

Turvallisuusneuvosto on määrä äänestää tänään Egyptin ehdottamasta päätöslauselmasta, joka tuomitsee siirtokunnat räikeällä tavalla kansainvälisen lain vastaisina. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Egyptin presidentti on kuitenkin määrännyt lykkäämään äänestystä.

Yhdysvaltojen äänestysaikeista ei ole tietoa. Barack Obama on arvostellut toistuvasti Israelin siirtokuntarakentamista, ja saattaa virkakautensa lopussa haluta näpäyttää Israelia.

Yhdyvalloilla on neljän muun suurvallan ohella oikeus estää yksin turvallisuusneuvoston päätökset veto-oikeudellaan. Perinteisesti Yhdysvallat on myös käyttänyt oikeuttaan ja estänyt päätökset, jotka tuomitsevat Israelin. Viimeksi se teki näin vuonna 2011.

Israelille lisää tukea Trumpilta

Trumpin kanta on Israelin johdon mieleen. Jo kampanjansa aikana Trump antoi ymmärtää, että siirtokuntia voi hyvin laajentaa. Hänen odotetaan myös tukevan Israelia Barack Obaman hallintoa enemmän.

Trump on aikeissa nimittää Israeliin suurlähettilääksi lakimies David Friedmanin, joka on puolustanut innokkaasti Israelia. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen suurlähetystön voisi siirtää Tel Avivista Jerusalemiin, jota sekä Israel että palestiinalaiset pitävät pääkaupunkinaan.

Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Jerusalemissa asuu noin 570 000 ihmistä juutalaissiirtokunnissa, joita on laajennettu entisestään viime aikoina. Muun muassa YK:n kansainvälisen tuomioistuimen mukaan ne ovat kansainvälisen lain vastaisia.

Lähteet, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi