Mansikkatehtailija uskoo talvi-istutuksiin: "Satoa saadaan jo tammikuussa"

Mansikantaimia kasvatetaan keskellä talvea villaan käärittyinä entisessä teollisuusrakennuksessa. Yrittäjä laskee tuottavansa marjoja miljoonia kiloja vuosittain.

mansikka
Mies seisoo sisätiloissa mansikantaimi kädessään.
Ali Amirlatifi mansikantaimi kädessään.Matias Väänänen / Yle

Iranissa syntynyt Ali Amirlatifi pettyi vuosia sitten mansikan viljelyyn avomaalla. Linnut pistelivät herkut suuhunsa ja perheen lapset jäivät ilman.

Mies päätti kokeilla, miten marjat kasvavat sisätiloissa. Yli kolmen vuoden harjoittelun jälkeen hän päätti perustaa kasvitehtaan Tampereen Lielahteen.

– Tarkoitus on tuottaa marjoja suuria eriä, jotta voin näyttää, että tämä on mahdollista. Satoa on saatavilla tammikuun loppuun mennessä, Ali Amirlatifi toteaa.

Lähikuva mansikantaimenen käärimisestä villaan.
Mansikantaimet kääritään villaan ennen niiden asettamista kasvatusruukkuihin.Matias Väänänen / Yle

Uutta ja vanhaa

Teollisuusrakennuksen sisällä pyörii parin metrin korkuisia putkia, joita Amirlatifi nimittää sylintereiksi. Niissä on reikiä, joihin hän asettaa pieniä muovisia ruukkuja.

Kun tehtaita halutaan rakentaa, etsin sijoittajia.

Ali Amilatifi

Ruukkujen sisällä on mansikantaimia, jotka hän on käärinyt villaan. Sylintereissä kulkee kasteluputkia, joiden kautta taimet saavat ravinneliuosta.

Puukehikon sisällä on muovisia putkia, joissa on reikiä mansikan taimien ruukkuja varten.
Mansikan taimet kiinnitetään sylintereihin, jotka pyörivät keinovalossa.Matias Väänänen / Yle

Ali Amirlatifi kertoo käyttävänsä vesiviljelyä, joka hänen mukaansa oli egyptiläisten käytössä jo 700-luvulla. Nykyaikainen teknologia näkyy puolestaan tietokoneohjattuna tuotantona ja joskus tulevaisuudessa tehtaassa liikkuvina robotteina.

Sijoittajia haetaan myöhemmin

Yrittäjän mukaan Suomessa tuotetaan mansikkaa viitisentoista miljoonaa kiloa vuodessa. Hän uskoo korjaavansa satoa miljoonia kiloja vuosittain, mahdollisesti enemmänkin.

Tekes rahoittaa hanketta 800 000 eurolla, minkä Amirlatifi korostaa olevan lainaa. Lisäksi hän kertoo sijoittavansa 900 000 euroa omia rahojaan.

– Yksityisiä sijoittajia ei tällä hetkellä ole. Kun tehtaita halutaan rakentaa, etsin sijoittajia.

Mansikan taimia pyöriviin sylintereihin kiinnitettynä.
Yrittäjä uskoo korjaavansa ensimmäisen mansikkasadon tammikuun lopulla.Matias Väänänen / Yle