1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liukkaus

”Tämän pahemmaksi keli ei voi mennä” – Kylätaksi varautuu liukkauteen soraämpärillä ja ketjuilla

Kesämökkiläistä voi tänä jouluna odottaa loppumatkasta ikävä yllätys. Monilla sivuteillä liukastellaan pääkallokelissä.

Taksiautoilija Pekka Mesiäinen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Mikkelin Otavassa kylätaksia kuljettava Pekka Mesiäinen on ajanut juuri Mikkeli-Hirvesalmi -tieltä poikkeavan Pääskyniementien päästä päähän. Jopa jalkamiehen on vaikea pysyä liukkaalla pinnalla pystyssä.

– Pahin mahdollinen tilanne. Joulu tulossa ja paljon ihmisiä liikenteessä, Mesiäinen harmittelee.

Mesiäisen ensimmäinen yritys yhden mäen päälle jäi matkalla puoleen rinteeseen. Peruuttaminen ja vauhdin hakeminen kauempaa ratkaisi onneksi tilanteen.

– Tuntuu, että tällaiset kelit ovat lisääntyneet. Pari kertaa vuodessa on tällainen keli, Mesiäinen pohtii.

Mesiäisen auton peräkontista löytyy ketjut vetäviin pyöriin ja usein myös hiekkasanko. Ne ovat silloin tällöin tarpeen asiakaskyydilla tai postinjakoreissulla.

– Pahin tilanne taisi olla kymmenisen vuotta sitten, kun otettiin samassa kohdassa kolmesti niin sanotut persmäet. Pieniä hankeenajoja sattuu näissä olosuhteissa kyllä jatkuvasti, kertoo Pekka Mesiäinen.

Valtateille lähtökynnys nolla

Neljän maakunnan alueen teiden kunnosta vastaava Elyn kunnossapitopäällikkö Vesa Partanen allekirjoittaa kokeneen taksimiehen havainnot.

– Voi sanoa, että liukkauden kannalta tämän pahemmaksi tilanne ei sivuteillä voi mennä. Lämpötila sahaa molemmin puolin nollaa ja välillä sataa vettä. Pohjoisempana soratiet ovat vielä polanteella, mutta muuttuvat jäisiksi, Vesa Partanen arvioi.

Neljän maakunnan alueella on reilut 21 000 kilometriä hoidettavia teitä. Niistä puolet on sorapintaisia teitä, joissa olosuhteet ovat hankalat.

Jouluaaton postinjakokeikka on edessä joka tapauksessa, ja muunlaisiin kyyteihin mies myös varautuu. Otavan taksimiehellä Pekka Mesiäisellä on harras toive sivuteiden kunnossapitäjille.

–Pitää toivoa, että traktori tulee karhentamaan ja hiekoittamaan tien ennen joulua.

Vilkkaasti liikennöidyillä valtateillä tilanne on toinen. Ne pidetään sulana ja mahdollisiin kelin muutoksiin reagoidaan nopeasti.

– Se on mainittu urakkasopimuksissa, että lomalaisten paljon käyttämät valta- ja kantatiet pidetään sulina. Liikennemerkit ja parkki-alueet putsataan etukäteen. Suolaan ja auraamaan lähdetään ilman erillistä lähtökynnystä, Vesa Partanen kertoo.