1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten joulupukista voi puhua päiväkodissa? – Lapset tietävät, mikä on "leikisti oikeesti"

Kaikissa perheissä ei uskota joulupukkiin yhtä vakaasti. Lapsille asian käsittely lienee yksinkertaisempaa kuin sitä pohtiville aikuisille.

joulupukki
Joulupukki
Bikka Puoskari / Yle

Päiväkodeissa saattaa samassa ryhmässä olla hyvin eri tavalla joulupukkiin suhtautuvia lapsia. Henkilökunta luovii siinä välissä yrittäen olla rikkomatta perheiden perinteitä.

Hyvin samanlaisia vastauksia saa eri päiväkodeista, kun kysyy joulupukki-aiheen käsittelystä. Vanhemmilta ei tule ohjeistusta asiaan, vaan tapaamisissa puhutaan tärkeimmistä asioista. Ryhmää vetävä lastentarhanopettaja on tällöin tärkeä auktoriteetti joulupukkikiistoissa.

– Jos toinen lapsi uskoo ja toinen vieressä ei, niin silloin ne yleensä kysyvät minulta, kumpi on totta. Vastaan aina, että se on uskon asia ja minä ainakin haluan uskoa joulupukkiin jouluna, vastaa Mari Sjöholm helsinkiläisestä Vaahteramäen päiväkodista.

Hän ei muista, että vanhemmat olisivat milloinkaan ohjeistaneet siitä, miten joulupukista pitää puhua.

Vastaan aina, että se on uskon asia ja minä ainakin haluan uskoa joulupukkiin jouluna.

Mari Sjöholm, lastentarhanopettaja, Vaahteramäen päiväkoti

Monikulttuurisissa ryhmissä aihetta hiukan kierretään ja maahanmuuttajat ovat usein hieman ymmällään, kuuluuko joulupukki tonttuineen kristilliseen perinteeseen. Päiväkodeissa linjana tuntuu olevan joulun liittäminen muihin juhliin ja satujen maailmaan.

– Voisin hyvin kuvitella, että hyvin monessa maahanmuuttajaperheessä ainakin alkuvaiheessa mietitään, että onko ne pikkutontut Jeesuksen pikkuapureita vai ei, päiväkodin johtaja Klaus Rytöhonka kertoo.

Pienimpien ryhmissä vallitsee usein vankka usko joulupukkiin ja lahjasäkkiin, mutta iän karttuessa tuo usko rapistuu. Toisaalta on mukava pitää kiinni miellyttävästä tapahtumasta.

Joulun alla päiväkodeissa joulu on joka tapauksessa suosittu aihe lasten omissa keskusteluissa. Paljon riippuu kodin suhtautumisesta asiaan. Jos vakaumus tai uskonnollinen suuntautuminen estää joulun viettoa, tämä huomioidaan sitten eriyttämällä jouluaiheiden käsittelyä pienryhmiin.

Onkos täällä kilttejä lapsia?

Joulupukilla ja tonttujen kurkkimisella pelottelu on jäämässä taka-alalle kasvatusalan ammattilaisten kommenttien perusteella. Joulun hengellinen merkitys on vähentynyt, ja kaupalliset arvot jyräävät usein hiljentymisen turhankin paljon.

Turkulainen päiväkodin johtaja Klaus Rytöhonka miettii, että 40 vuotta sitten 10-vuotiaskin saattoi vielä uskoa joulupukkiin, mutta nyt sellaisia lapsia ei enää löydy.

– Tarina, johon kuuluu Korvatunturi, tontut, joulupukin paja ja lapset, on rapautunut. Se johtunee ainakin kolmesta syystä.

– Ensinnäkin kaupallistuminen pitää yhä vähemmän tarinasta kiinni; sille vain myyminen on merkityksellistä. Toisekseen sukupolvet eivät ole pystyneet kattavasti siirtämään tarinaa seuraaville ikäluokille monista eri syistä johtuen. Kolmanneksi sadun merkitys lapsen tunne-elämän rakentajana perheessä on vähäisempi kuin aikaisemmin, pohtii Klaus Rytöhonka.

Joulun tarinasta on jäljellä kuitenkin vielä jotain. Päiväkotien juhlissa lauletaan ja leikitään edelleen tonttuina. Satujen maailmassa seikkailee nykyään tonttujen ohella myös Pokémoneja ja muita uudempia tulokkaista suloisesti sekaisin.

Joulupukki porojen vetämänä reessä.
Yle

Lapsille ei ole vaikeaa ymmärtää, mikä on "leikisti oikeesti". Aikuisille tämä saattaa tuottaa turhaa päänvaivaa.

– Lapset haluavat elää siinä sadussa, ja se rikastuttaa lasten elämää. Vuoteen kuuluu erilaisia satuja, ja tämä on nyt tämän vuodenajan satu, toteaa kokenut lastentarhanopettaja Anne Korpunen Pikku-Huopalahdesta.

Nyt tuskin yksikään lapsi välttyy näkemästä useampia joulupukkeja ennen aattoa vaikkapa lähimarketin joulutapahtumassa tai markkinoilla. Jostain syystä se oikea tulee vasta aattona kotiin kolkuttelemaan.

Ihan sama, vaikka isä olisi silloin juuri joutunut käymään yllättävillä asioilla ulkona. Joulun tarinaan kuuluu monta kommervenkkiä, joita tutusti näytellään – uskoi sitten pukkiin tai ei.

Lue seuraavaksi