Vesirokkorokote rokotusohjelmaan – tauti saattaa hävitä Suomesta parissa vuodessa

Rokote on tarjolla ensi syksynä 1,5–11 vuotiaille. Puutiaisaivotulehdusrokotusten piiriin tulee lisää alueita.

rokotteet
Vesirokkorokote.
Vesirokkorokote on tarjolla kaikille lapsille ensi syksynä.Toni Pitkänen / Yle

Vesirokko aiotaan hävittää Suomesta rokotusohjelmalla. Kattavien rokotusten arvioidaan kitkevän vesirokon Suomesta 2–3 vuodessa.

Vesirokkorokotuksen ottaminen valtakunnalliseen rokotusohjelmaan varmistui, kun eduskunta vahvisti täysistunnossaan eilen hallituksen talousarvioesityksen vuodelle 2017.

Alustavan aikataulun mukaan vesirokkorokotukset alkavat ensi syksynä. Rokotetta tarjotaan kaikille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole vielä sairastaneet vesirokkoa.

Kivun ja säryn lisäksi rokotukset säästävät vuosittain 16 miljoonaa euroa yhteiskunnan kustannuksia ja vähentävät vanhempien työstä poissaoloja noin 76 000 päivää.

Puutiaisrokotukset Paraisille ja Simoon

Myös puutiaisaivotulehdusta vastaan rokottamista päätettiin laajentaa. Uusina alueina ohjelmaan tulevat Paraisten ja Simon kunnat. Rokotukset alkavat ensi vuoden keväänä. Rokotusta tarjotaan Paraisilla ja Simossa kaikille kolme vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Puutiaisaivotulehdusrokotusten arvioidaan säästävän terveydenhuollon kustannuksia. Puutiaisaivotulehduksesta voi seurata pysyvää hengityskonehoitoa vaativa hengityshalvaus, jonka kustannukset yhtä potilasta kohden ovat noin 100 000 euroa vuodessa.