1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valoesitykset ja valotaide

Mikkelin pääkirjaston seinällä hohtaa – seitsemän kirjailijaa pohtii kotia

Vuoden kestävän valoteoksen ensimmäisen tekstin on kirjoittanut kirjailija Osmo Ukkonen.

Valoteoksen toteuttavat Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

Mikkelin pääkirjaston ulkoseinään heijastettiin torstaina ensimmäinen Alueemme tarinat -valoteoksen teksti. Teoksen tarkoituksena on nostaa esiin maakunnan ammattikirjailijoita sekä tuoda Suomi 100 -juhlavuotta osaksi katukuvaa.

Ensimmäisenä tekstinä seinällä on Osmo Ukkosen kirjoitus. Sen taustalla on ajatus siitä, että emme voi elää vain rajoittuen Suomeen vaan olemme maailman kansalaisia.

– Hän ei osannut arvata aforismin olevan näin järkyttävän ajankohtainen, Suomi 100 -hankkeen Etelä-Savon ja Mikkelin aluekoordinaattori Anu-Anette Varho sanoo.

Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti. Mukana ovat Osmo Ukkosen lisäksi kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Satu Piispa-Hakala, Sirpa Puskala ja Helena Waris. He ovat kirjoittaneet tekstit erityisesti valoteosta varten.

– Pyysimme heitä pohtimaan kotia ja kotiseutua, Varho kertoo.

Helmikuussa esillä on Satu Piispa-Hakalan ja maaliskuussa Helena Wariksen tekstit. Valoteos on nähtävissä aina katuvalojen palaessa, ja joulun ajan ympäri vuorokauden. Kesän valoisana aikana teos on tauolla, mutta syttyy jälleen iltojen pimetessä syksyyn.