1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n turvallisuusneuvosto ei äänestäkään juutalaissiirtokunnista – Israel pyysi lykkäystä

Päätöslauselmaehdotus olisi tuominnut Israelin siirtokunnat kansainvälisen lain vastaisina. Yhdysvallat ei ollut kertonut kantaansa äänestykseen.

Palestiina (alue)
rakennustyömaa
Israel on laajentanut siirtokuntia palestiinalaisalueilla viime aikoina. Kuva siirtokunnan rakennustyömailta Beetlehemin eteläpuolelta miehitetyllä palestiinalaisaluella.ABED AL HASHLAMOUN / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto ei äänestäkään suunnitellusti päätöslauselmasta, joka olisi tuominnut Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Israel pyysi päätöslauselmaehdotuksen tehnyttä Egyptiä lykkäämään äänestystä, Israelin hallituslähteet kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Asiasta ei Reutersin diplomaattilähteiden mukaan välttämättä äänestetä ollenkaan. Sille ei ole sovittu uutta aikaa.

Päätöslauselmaehdotus olisi tuominnut Israelin siirtokunnat räikeästi kansainvälisen lain vastaisina. Yhdysvallat on yleensä estänyt veto-oikeudellaan Israelin tuomitsevat päätökset turvallisuusneuvostossa, mutta nyt sen kanta ei ollut tiedossa.

Presidentti Barack Obama on arvostellut Israelin siirtokuntia palestiinalaisalueilla jo pitkään. Donald Trump oli vaatinut, että Yhdysvaltojen pitäisi estää päätös ja tukea Israelia.

Lähteet. Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi