Orpo talousluvuista: Pahin ei ole vielä ohi

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) varoittaa vielä hengähtämästä helpotuksesta, vaikka taantuma näyttäisi väistyneen.

politiikka
Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa 9. marraskuuta.
Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa 9. marraskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Valtiovarainministerin virkaetuihin kuuluu perinteisesti ankeista ajoista varoittelu, eikä Petteri Orpo tee poikkeusta. Orpo myöntää toki, että taantuma on takana, kun tälle ja parille seuraavallekin vuodelle povataan pientä kasvua bruttokansantuotteeseen. Mutta muutoin vitsit ovat vähissä ja keväällä voidaan yhä tarvita lisäleikkauksia.

– Talouden tilaa arvioidaan maalis-huhtikuussa ja silloin nähdään, onko työllisyysaste noussut ja talous piristynyt. Silloin meidän ei tarvitse tehdä leikkauksia, ja siihen minäkin pyrin, en halua tehdä yhtään leikkausta, Orpo vakuuttaa.

Hallitusohjelma velvoittaa tasapainoon

Orpo kuitenkin muistuttaa jälleen, että hallitusohjelma velvoittaa julkisen talouden tasapainottamiseen ja velkaantumisen pysäyttämiseen.

– Jos tavoitteita ei saavuteta, tarvitaan lisäleikkauksia tai sitten pitää tehdä lisää pysyvää kasvua tuovia rakenteellisia uudistuksia, Orpo maalailee.

Vielä Orpo ei näe merkkejä pysyvästä kasvusta, vaikka esimerkiksi meri-, metsä- ja autoteollisuudesta kuuluu hyvää. Orpo myöntää, että alkavan vuoden kasvuennusteen jääminen alle yhden prosentin on pieni pettymys.

Vielä ei voi hengähtää

Orpon mielestä talous ei ole vielä sillä uralla, että kellään olisi varaa hengähtää ja ajatella, että pahin on ohitse.

– Ei ole. Meillä on vielä erittäin suuria haasteita julkisessa taloudessa ja sitä kautta koko kansantaloudessa, jotta hyvinvointipalvelut voidaan säilyttää.

– Töitä pitää vielä tehdä paljon.