Herätys: Täyden suojan antava ebolarokote, murhapuheita Filippiineillä ja jouluevankeliumin muistelua

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte sanoo saaneensa tukea Yhdysvaltain presidentiksi nousevalta Donald Trumpilta
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on kertonut kierrelleensä Davaon kaupunginjohtajana ollessaan moottoripyörällä kaupungilla etsimässä rikollisia tapettaviksi.Francis R. Malasig / EPA

Ebolarokote antaa täyden suojan

Maailman terveysjärjestö WHO uskoo, että ebolaa vastaan kehitetty rokote antaa täyden suojan tautia vastaan. Ebolaepidemiasta kärsineessä Guineassa tehdyssä tutkimuksessa rokotettiin lähes 6 000 ihmistä, joista yksikään ei sairastunut ebolaan. Kontrolliryhmässä 23 ihmistä sairastui ebolaan.

Rokotteen odotetaan valmistuvan käyttöön vuonna 2018.

Presidentin murhapuheet tutkintaan Filippiineillä

Filippiineillä aloitetaan tutkimukset presidentti Rodrigo Duterten puheista, joiden mukaan hän olisi tappanut rikollisia olleessaan kaupunginjohtaja. Duterte on kertonut kierrelleensä Davaon kaupunginjohtajana ollessaan moottoripyörällä kaupungilla etsimässä rikollisia tapettaviksi.

Tutkinnan aloittava ihmisoikeuskomissio on itsenäinen valtiollinen toimija, joka syyttää kidutuksiin ja tappohin syyllistyneitä viranomaisia.

Joululaulu ei ole mikä tahansa laulu

Kauneimmat joululaulut -vihko 2014
Maria Bonnor / Yle

Pyry Survo on 23-vuotias säveltäjä, joka on tehnyt musiikkia muun muassa peleihin, elokuviin ja Antti Tuiskulle. Survo on kuitenkin säveltänyt myös harrasta joulumusiikkia. Hänen kappaleensa Joulu tulee on päässyt Kauneimmat joululaulut -vihkoon ja on matkalla uudeksi joululauluklassikoksi. Survo kertoo tänään Ylen haastattelussa, miten joululaulujen säveltäminen eroaa muusta säveltämisestä.

Miten puhua joulupukista päiväkodissa

Joulupukki Vanhan Rauman torilla
Jari Pelkonen / Yle

Päiväkodeissa on joulunodotus jännittävää aikaa. Moni eskarilainen uskoo vielä joulupukkiin ainakin leikisti oikeesti, vaikka kaupallisuus on rämettänyt joulun tarinaa. Maahanmuuttajille joulupukki ja tonttuperinne ovat haaste. Miten pukista sitten pitää puhua lapsille. Ohjeita ennen puoltapäivää.

Näin jouluevankeliumi on jäänyt mieleen

Nukketeatteriesityksen lavasteita.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Jouluevankeliumi on useimmille tuttu kertomus, mutta vain harva muistaa tarkalleen, miten se menee. Kuka käski ja mitä? Oliko se Herodes, Pontius Pilatus vai kenties Augustinus? Mitä enkelit lauloivatkaan paimenille? Monilla pyörii päässä lapsena opittu vanha, vuoden 1938 Kirkkoraamatun mukainen versio. Julkaisemme tänään hulvattoman videon, jossa ihmiset muistelevat jouluevankeliumin tekstiä.