Donald Trump: Yhdysvaltojen on panostettava ydinaseisiin

Trump kertoi asiasta Twitterissä. Vladimir Putin sanoi aikaisemmin päivällä haluavansa vahvistaa Venäjän ydinaseistusta.

ydinaseet
Trump
Donald Trump haluaa Yhdysvaltojen laajentavan ydinaseohjemaansa.DAN ANDERSON / EPA

Donald Trump kannattaa Yhdysvaltojen ydinasearsenaalin huomattavaa laajentamista, kunnes "maailma tulee järkiinsä." Yhdysvaltojen presidentiksi tammikuussa nouseva Trump ei täsmentänyt Twitterissä esittämäänsä väitettä.

Trumpin tiedottaja kertoi myöhemmin, että hän halusi kiinnittää huomiota ydinaseiden leviämisen pysäyttämiseen. Uhkana on tiedottaja James Millerin mukaan aseiden päätyminen etenkin terrorijärjestöjen ja roistovaltioiden käsiin.

Trumpin lausunto poikkeaa nykyisen presidentin Barack Obaman ydinaseita koskevista lausunnoista. Obama sanoi vuonna 2009, että maailman pitäisi päästä eroon ydinaseista.

Trump tapasi keskiviikkona Yhdysvaltojen asevoimien ylintä johtoa. Keskustelun aiheena oli sotilasohjelmien kulujen karsiminen.

Venäjä vahvistaa ydinasevoimiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että maan ydinaseistusta pitää vahvistaa. Putinin mukaan Venäjän ydinohjusten tulee kyetä läpäisemään kaikenlaiset ohjuspuolustusjärjestelmät.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi, että Venäjä aikoo vahvistaa ydinohjusjoukkojensa vahvuutta ensi vuonna.

Yhdysvalloilla on noin 7 000 ydinkärkeä ja Venäjällä muutama sata enemmän. Vaalikampanjan aikana Trump sanoi sekä pitävänsä ydinaseiden leviämistä suurena ongelmana että kannattavansa Japanin ja Etelä-Korean aseistamista ydinaseilla.

Lähteet: AFP, Reuters