Kondomiskandaali ravisuttaa Maltan ritarikuntaa – paavi määräsi tutkinnan

Suvereenin valtion tavoin toimiva ritarikunta on erottanut varajohtajansa. Hänen epäillään katsoneen sormiensa läpi kondomien jakamista Afrikassa.

roomalaiskatolinen kirkko
Paavi Franciscus (oik) ja Maltan ritarikunnan suurmestari Matthew Festing Vatikaanissa 23. kesäkuuta 2016.
Paavi Franciscus (oik) ja Maltan ritarikunnan suurmestari Matthew Festing Vatikaanissa 23. kesäkuuta 2016. EPA / Gabriel Bouys

Paavi Fransiscus on määrännyt sisäisen tutkinnan Maltan ritarikuntaa repivän skandaalin vuoksi. Ritarikunta erotti varajohtajansa, mikä on johtanut vakaviin ristiriitoihin keskiajalta peräisin olevassa järjestössä.

Italialaisen Il Messaggero -sanomalehden mukaan kiista juontaisi juurensa siitä, että suurkansleri, vapaaherra Albrecht von Boeselager olisi sallinut kondomien jakamisen humanitaariseen apuun keskittyvän ritarikunnan toimipisteissä Afrikassa.

Katolinen kirkko on kieltänyt kondomien käytön ehkäisyvälineenä, mutta osa katolisista papeista ja nunnista on sallinut kondomien käytön aidsin runtelemilla alueilla.

Ritarikunta kiistelee sisäisesti

Vatikaanin lähteen mukaan paavin määräämä tutkinta ei kuitenkaan keskittyisi kondomiasiaan vaan von Boeselagerin eroon johtaneisiin seikkoihin. Ritarikunta on ollut jakautunut siitä saakka, kun von Boeselager erotettiin virastaan 8. joulukuuta. Tätä ennen hän oli kahdesti kieltäytynyt eroamasta, minkä jälkeen suurmestari Matthew Festing erotti hänet.

Ritarikunnan Vatikaani-yhteyshenkilö on amerikkalaiskardinaali Raymond Leo Burke, konservatiivi, joka arvostellut paavin uudistuksia rajusti. Paavi Fransiscus siirsi hänet syrjään Vatikaanin korkeimman oikeuden johdosta 2014.

Saksalaisaatelinen von Boeselager on nauttinut laajaa suosiota ritarikunnassa. Hän oli vastuussa Maltan ritarikunnan ulkopolitiikasta ja diplomaattilähetystöistä.

Valtion kaltainen toimija

Maltan ritarikunta, virallisesti Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereeni sotilaallinen ja hospitaliittaritarikunta, on suvereeni, valtion kaltainen toimija, jolla ei ole omaa maa-aluetta.

Roomassa toimivalla järjestöllä on diplomaattisuhteet noin sadan valtion kanssa ja pysyvä tarkkailijastatus YK:ssa. Suomi ja muut Pohjoismaat eivät ole tunnustaneet ritarikuntaa.

Maltan ritarikunnalla on 120 000 jäsentä, vapaaehtoista ja ammattimaista henkilökuntaa avustustöissä kuudella mantereella. Se on yksi maailman suurimmista humanitaarista avustusjärjestöistä.

Ritarikunta juontaa juurensa ristiretkeläisaikaan 1000-luvulle, jolloin se tarjosi suojelusta ja lääkehoitoa Pyhälle Maalle saapuneille kristityille pyhiinvaeltajille.

Lähteet: Reuters, AP