Syyrian armeija: Aleppo on vallattu

Armeijan mukaan valtaus on tärkeä käännekohta sodassa. Viimeiset kapinalliset on hallituksen mukaan evakuoitu.

Syyria
busseja
Kapinallisia evakuoitiin busseilla Itä-Alepposta.EPA

Syyrian hallituksen armeija kertoo saaneensa Aleppon kaupungin kokonaan haltuunsa. Armeijan mukaan "turvallisuus on palautettu" kaupunkiin.

Armeijan mukaan voitto on tärkeä käännekohta sodassa. Hallitus ja kapinalliset olivat taistelleet kaupungin hallinnasta vuodesta 2012 lähtien.

Kapinallisryhmän edustajan mukaan valtaus on suuri menetys presidentti Bashar Al-Assadin vastaiselle kapinalle.

– Vallankumoukselle tämä on vetäytymisen ja vaikean käännekohdan hetki, islamistista Noureddin al-Zinki -ryhmää edustanut Yasser al-Youssef sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Venäjän ja Iranin avustama hallitus ajoi kapinalliset ahtaalle taisteluiden viimeisten kuukausien aikana. Osapuolet sopivat tulitauosta ja kapinallisalueiden evakuoinnista viime viikolla.

Evakuoinnit päättyneet

Hallituksen televisiokanavan mukaan kapinallisalueiden evakuoinnit on saatu päätökseen. Viimeiset neljä kapinallisia ja heidän omaisiaan kuljettanutta bussia ovat kanavan mukaan lähteneet Alepposta.

Viikon kestäneiden evakuointien aikana ainakin 34 000 ihmistä siirrettiin Itä-Aleppon kapinallisalueilta. Operaatiota vaikeutti pureva pakkanen ja lumisade.

– Evakuointiprosessi oli traumaattinen, kun haavoittuvaiset ihmiset joutuivat odottamaan tuntikausia väentungoksessa ja pakkasessa, YK:n tiedottaja Farhan Haq sanoi.

Monet evakuoiduista siirtyivät kapinallisten hallussa olevaan Idbilin kaupunkiin Luoteis-Syyriassa. Taisteluiden uskotaan nyt siirtyvän sinne. YK on vaatinut koko maan kattavaa tulitaukoa.

Tarkennettu 23.12.2016 klo 15.14 tietoa kapinallisryhmästä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters